Logo Realitatea.md

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

29 Martie 2020, 12:45 // Societate

Cea de-a doua victimă a Coronavirusului de tip nou în Republica Moldova, medicul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) în vârstă de 79 de ani, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Chiar dacă a fost numită „erou al serviciului medical”, femeia a fost înmormântată la o margine a cimitirului „Sfântul Lazăr” din Capitală, iar rudele nu au beneficiat de niciun ajutor din partea Ministerului Sănătății sau a statului, în general, fapt ce a trezit indiganrea acestora.

„Cu mare durere în suflet vă comunic, că la 28.03.2020, a fost petrecută în ultimul drum mătușa mea Ecaterina Litvinschi, care a activat ca medic de urgenţă medicală în cadrul PAMU Cricova din cadrul SAMU Rîşcani circa 35 de ani. A fost înmormântată la cimitirul Sf. Lazăr, întru-un sector îndepărtat, la marginea cimitirului, unde este preconizat să fie înmormântați cei contaminați cu coronovirus: sectorul 277, mormântul nr. 1, a scris pe pagina sa de Facebook Iurie Botnari, o rudă a femeii decedate.

Potrivit lui, pe vremuri, la marginea cimitirului erau înmormântați sinucigașii, nu „medicii-eroi”, așa cum a fost descrisă femeia de ministra Sănătății, Vioric Dumbrăveanu, în cadrul briefing-ului de vineri dimineață, atunci când a anunțat decesul celei de-a doua persoane din cauza COVID-19. Oare o așa „onoare” are un medic-erou, cum a menționat dna Dumbrăveanu, care nici odată în declarațiile sale la televiziune nu a pomenit numele medicului-erou?”, s-a mai întrebat ruda femeii.

El a menționat că, din momentul în care femeia a fost internată la Spitalul „Toma Ciorbă”, fiind diagnosticată cu Coronavirus, asupra rudelor și colegilor săi s-a făcut „un presing din partea administrației spitalului, să nu dezvăluie informația, că a fost infectată în timpul serviciului, fiind la chemare la o persoană deja bolnavă, fără echipament special, dar nici prevenită de serviciul 112”.

„Dacă doamna Litvinschi este un erou al serviciului medical, se credea, că eroii ar trebui să rămână în veci în inimile celor, cui medicul-erou le-a salvat viața și sănătatea, fiind cu timpul instalat un memorial în cinstea eroilor medici, dar se face impresia, că se va face tot posibilul să se uite de istoria acestor medici. Ea spera să fie înmormântată alăturea cu soțul ei Daniil Litvinschi, fost doctor la spitalul cu pricina „Toma Ciorba”, dar nu a fost dat să se îndeplinească această dorință, fiind înmormântați separat, în diferite capete ale cimitirului”, a mai menționat Iurie Botnari în postarea sa.

„Noi am făcut totul, ca mama, bunica, mătușa să fie înmormântată cât de cât omenește, respectând și unele canoane bisericești în acest timp groaznic pentru țara noastră. Dar totodată, a-și vrea s-o întreb pe dna ministru Dumbrăveanu, oare această femeie cu literă mare, erou al serviciului medical (cum a fost menționată de dumneavoastră) nu a meritat și o mică atenție din partea ministerului, nu mai vorbind și din partea statului? A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului din partea Ministerului sănătății, muncii și protecției sociale, inclusiv și a statului. Cu așa apreciere a muncii personalului medical, în Moldova chiar vor rămâne să muncească doar pensionarii, ca mătușa mea la cei neîmpliniți 80 de ani”, a mai scris bărbatul.

Amintim că ministra Sănătății a anunțat despre decesul femeii în dimineața zilei de vineri, 27 martie. Femeia, care în vara acestui an urma să împlinească 80 de ani era medic și lucra după pensionare la solicitarea ei. Ea a fost internată pe 19 martie, iar pe 24 martie a fost transferata de la Spitalul „Toma Ciorbă” la Spitalul Clinic Republican. Aceasta suferea de diabet zaharat și insuficiență cardiacă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile