Logo Realitatea.md

Inexplicabil! Deputata PAS Doina Gherman s-a opus la APCE încetării cauzelor penale motivate politic, inițiate de fosta guvernare (FOTO)

04 Octombrie 2019, 06:57 // Politica

Șefa delegației Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, reprezentanta Blocului „ACUM” Doina Gherman, a votat în plenul APCE împotriva încetării cauzelor penale motivate politic, inițiate de către fosta guvernare din Moldova pe numele unor activiști și avocaților acestora. Și democratul Andrian Candu s-a opus modificării rezoluției. Cu toate acestea, prevederea a fost adoptată cu majoritatea voturilor membrilor APCE.

foto: facebook.com/doina.gherman.7

Modificarea Rezoluției cu privire la funcționarea instituțiilor democratice în Moldova, adoptată de APCE încă acum zece ani, în 2009, a fost propusă de către unii deputați din Germania, Austria, Islanda și Turcia. Aceasta prevedea includerea unui punct în ceea ce ține încetarea urmăririi penale a activiștilor din Republica Moldova și avocaților acestora.

În speță, în text se menționează că „Adunarea (n.r. APCE) îndeamnă autoritățile Moldovei „să facă tot ce este posibil” pentru încetarea tuturor cauzelor penale motivate politic existente împotriva activiștilor politici și avocaților acestora, care au fost inițiate de către fostul regim în rezultatul imixtiunii politice în actul justiției”.

Deși este de înțeles votul împotriva acestui proiect acordat de către deputatul democrat Andrian Candu, fost vicepreședinte a Partidului Democrat și președinte al Parlamentului, rămâne inexplicabil votul „împotrivă” dat de către reprezentanta actualei guvernări, deputata Doina Gherman, membră a fracțiunii PAS și președintă a delegației Republicii Moldova la APCE.

În pofida voturilor „conrta” oferite de cei doi reprezentanți ai Moldovei, decizia a fost adoptată cu majoritatea voturilor APCE, devenind parte componentă a Rezoluției cu privire la funcționarea instituțiilor democratice în Moldova, adoptată de APCE încă acum zece ani, în 2009.

„Doina Gherman în PAS cu PDM”, a scris despre acest vot fostul deputat comunist și reprezentant al Moldovei la APCE Grigore Petrenco, stabilit de ceva timp în Germania unde a obținut statutul de refugiat politic, pe pagina sa de Facebook.

„Acum așteptăm de la guvernarea Moldovei acțiuni concrete și respectarea Rezoluției! Iar de la Maia Sandu explicarea situației privind votul comun la APCE a reprezentanților PAS și PDM în privința urmăririlor politice a regimului Plahotniuc!”, a mai menționat Petrenco pe rețeaua de socializare

Realitatea.md menționează că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) s-a convocat în sesiunea de toamnă, care are loc în perioada de 30 septembrie - 4 octombrie, la Strasbourg. Din delegația Parlamentului Republicii Moldova fac parte șeful delegației naționale la APCE Doina Gherman, președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, și membrii delegației Inga Grigoriu, vicepreședintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, și Andrian Candu, membru al Comisiei politică externă și integrare europeană.

Foto: facebook.com/grigore.petrenco

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4579 -0.1006%
USD USD 17.5510 0.5569%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0715 -0.0883%
UAH UAH 0.7201 -0.4699%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”

16 ian, 14:47 //

captură video Accident rutier grav, produs noaptea trecută în Capitală. VIDEO din momentul extragerii unui tânăr dintre fiarele automobilului