Logo Realitatea.md

Informația despre un candidat la șefia Procuraturii Generale care a făcut-o pe prim-ministră să vrea revizuirea listei

31 Octombrie 2019, 07:48 // Societate

Șeful Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale (PG), Veaceslav Soltan, care se numără printre cei patru finaliști ai concursului pentru funcția de procuror general, ar fi gestionat licitația prin care calculatoarele instituției au fost dotate cu sistem Windows, dar diferit de cel indicat în caietul de sarcini care avea drept obiectiv achiziția de programe licențiate Microsoft Windows și Microsoft Office. Cel puțin asta scria inițial Ziarul Național, însă informația a fost dezmințită.

Veaceslav Soltan a declarat pentru sursa citată că dânsul nu are nimic cu licitația. El a explicat că cei care au pregătit nota informativă în care se arată că a fost depistată „o necorespundere între produsele achiziționate conform contractului și produsele instalate de facto la stațiile de lucru ale personalului PG” nu ar fi specialiști în domeniu și nu ar avea de unde ști că la un model de calculator se potrivește un anumit sistem, iar la altul – cu totul alt sistem.

„Această informație a fost aruncată în spațiul public de către oameni din interiorul Procuraturii, oameni care nu doresc schimbare. Pot spune că e vorba de persoane care și-au depus dosarele la concursul pentru funcția de procuror general, dar nu au trecut. Acum ei vor să mă denigreze, dar nu au cum. Chiar mâine vin reprezentanții de la Microsoft și îi invit să vină și să se convingă că nu e niciun fel de problemă. Mai mult, contractul semnat pentru trei ani prevede procurarea a 1 100 de licențe. În fiecare an era prevăzută o anumită sumă de bani. În al treilea an banii au fost cheltuiți pentru altceva, inclusiv pentru aparate de cafea, reparații în unele birouri…”, a precizat Veaceslav Soltan.

În ceea ce privește mașina sa de 5 000 de euro, candidatul la funcția de procuror general are o explicație. Acesta spune că și-a procurat automobilul într-o „stare deplorabilă” și din acest motiv a costat 100 000 de lei. Procurorul a adăugat că a luat un credit pentru ca să repare mașina și pe care îl achită până în prezent.

Veaceslav Soltan este procuror-șef al Secţiei tehnologii informaţionale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Direcţiei urmărire penală și criminalistică a PG. Anterior, a fost procuror-șef al Secţiei tehnologii informaţionale și investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii. Activează ca procuror din 2005.

La același subiect:

Maia Sandu cere Comisiei de preselecție să reevalueze lista celor patru candidați propuși la funcția de procuror general

„Noi, ce, ne jucam de-a concursurile?” Șeful statului nu vrea revizuirea listei candidaților preselectați la funcția de procuror general

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4775 0.6386%
USD USD 17.4538 0.3686%
RUB RUB 0.2827 -0.1766%
RON RON 4.0751 0.6297%
UAH UAH 0.7235 -0.0414%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile