Logo Realitatea.md

Inițiativa transfugilor liberal-democrați: Crearea unei comisii pentru monitorizarea implementării Acordului de Asociere

08 Februarie 2016, 09:37 // Politica

O Comisie specială pentru monitorizarea și raportarea procesului de implementare a Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană urmează a fi creată în Parlament. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, o inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată de grupul de deputați PLDM care a votat Guvernul: Ion Balan, Ștefan Creangă, Valeriu Ghilețchi, Aliona Goța, Vladimir Hotineanu, Nae-Simion Pleșca, George Mocanu și Mihaela Spatari.

Autorii propun ca respectiva Comisie să fie un mecanism de evaluare continuă a legislației și a realizării de către autoritățile publice a foii de parcurs în vederea implementării Acordului de Asociere.

„Comisia va efectua o examinare amănunțită pe toate domeniile prezente în cadrul Acordului de Asociere. În acest proces, Comisia va colabora cu reprezentanții Guvernului, instituțiilor și asociațiilor obștești de profil, împreună cu care vor elabora propuneri concrete pentru eficientizarea procesului legislativ de implementare a Acordului de Asociere”, declară autorii în nota informativă a proiectului.

Comisia specială va fi constituită din 12 deputați, reprezentanți ai diferitor comisii și grupuri parlamentare, care vor prezenta trimestrial un raport Parlamentului asupra aplicării măsurilor și angajamentelor prevăzute în Acordul de Asociere. Raportul va conține informații relevante despre nivelul de implementare a Acordului de Asociere, proiectele legislative adoptate în acest sens și gradul de îndeplinire a sarcinilor, precum și o serie de recomandări, inclusiv din partea Comisiei speciale, Delegației UE în Republica Moldova și societății civile.

Anterior, Guvernul a adoptat Planul Național de Armonizare a Legislației pentru evidența transpunerii actelor UE în legislația națională. Totodată, implementarea prioritară a Agendei de Asociere reprezintă una din condițiile înaintate de Guvernul României pentru transferul primei tranșe din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro.

Foto: facebook.com/mihaelaspataru

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile