Logo Realitatea.md

Inovații efectuate în domeniul roboticii: IATĂ care sunt noile proiecte prezentate la un Salon de Invenții din România

14 Iunie 2018, 12:16 // Tech

Dispozitivul care face apă potabilă din mări și oceane și robotul magazioner sunt unele din proiectele realizate săptămâna aceasta de către elevii unui liceu din România. Lucrările vor fi prezentate în cadrul unui Salon de Inovații din Timișoara, la sfârșitul acestei săptămâni.

Foto: Mediafax.ro

La salonul din Invenții și Inovații „Traian Vuia” este expus robotul care poate transforma cu ușurință apa din mări în apă potabilă. Inventatorul proiectului dat Remi Rădulescu a explicat că destinatarul solar reprezintă, de fapt: ”o instalație care permite vaporizarea apei sărate din mări sau oceane prin folosirea energiei solare, din care se rezultă apă potabilă și sare”.

De asemenea în cadrul acestui atelier de inovații s-a inventat și un robot magazioner realizat de către 15 elevi ai Colegiului Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, scrie Mediafax.

Credem că o problemă a societăţii este scăderea forţei de muncă în special în România, iar noi considerăm că o soluţie este preluarea unor sarcini repetitive de muncă de către sisteme automatizate şi roboţi. Acest proiect prezintă încercarea noastră de a contribui la progresul tehnologiei prin realizarea unui robot care să se ocupe de sortarea şi aşezarea unor cutii cu marfă sau obiecte din magazii”, a explicat elevul înscris la liceul hunedorean.

Astfel de proiecte sunt în număr de 300, iar toate acestea vor fi prezentate la Casa Tineretului din Timișoara unde are loc cea de-a patra ediție a Salonului Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”.

La expoziție sunt prezenți și studenții și profesorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului care au realizat mai multe produse alimentare inedite precum ciocolata vegetală pentru cei care duc un mod sănătos de viață, de asemenea un produs alimentar din carne cu fructe preparat la temperatura de 50 de grade și o cremă ca tratament de piele.

Avem în standul nostru 18 lucrări, jumătate dintre ele sunt participări ale studenţilor noştri cu lucrări de inovaţie şi inventică în domeniul agriculturii şi al produselor alimentare. Savory cream este un produs tartinabil, de origine strict vegetală. Este de fapt o ciocolată vegetală, nu are nimic de a face nici cu cacao, nici cu produse de origine animală, este doar vegetală, cu plante cum ar fi castravetele amar, o plantă medicină utilizată în tratamentul diabetului. Această Savory cream este destinată persoanelor care doresc o alimentaţie sănătoasă, dar şi celor care au probleme cu diabetul. Mai conţine ştevie şi în loc de cacao pudră de roşcove”, a declarat Dorica Botău, profesor în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.

Astfel evenimentul a fost organizat de către Asociația Inventatorilor din Banat iar premierea participanților va avea loc vineri la ora 18.00.

Citeste tot despre: invenții, salon de invenții, Timișoara
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4799 -0.2027%
USD USD 18.1825 -0.0033%
RUB RUB 0.2826 0.3908%
RON RON 4.3370 -0.2232%
UAH UAH 0.6877 0.0873%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile