Logo Realitatea.md

INP explică raziile sporite ale polițiștilor! Șoferii care ”ignoră” regulile rutiere vor fi taxați DUR și vor rămâne fără permis (VIDEO)

09 August 2018, 12:51 // Auto

Accidentele rutiere s-au înmulţit, iar tragediile de pe şosele devin practic o rutină pentru poliţişti. Tradițional, luna august este luna cu un flux majorat al traficului, fapt ce duce la creșterea numărului de incidente rutiere grave, soldate cu persoane decedate și traumatizate. În acest context, Inspectoratul Național de Patrulare (INP) anunță că va întreprinde un șir de măsuri pentru a preveni și reduce numărul de accidente rutiere. Potrivit responsabililor, printre principalele cauze ale accidentelor rutiere sunt depășirea limitei de viteză, conducerea în stare de ebrietate și starea de oboseală sau chiar adormirea la volan. 

Foto: realitatea.md

INP urmărește rezolvarea unei probleme sistemice ce rezultă din numărul tragediilor rutiere, provocate de conducerea în stare de ebrietate și amintește despre noile modificări operate în legislația națională. 

La 19 iulie curent, Parlamentul a aprobat în lectura a II-a proiectul de lege prin care s-a instituit un mecanism de descurajare a conducerii în stare de ebrietate a mijlocului de transport. Respectiv, au survenit mai multe modificări în legislația națională, fiind vorba de instituirea unei noi pedepse penale de a anulare a dreptului de a conduce mijloace de transport (dacă în prezent Codul prevede expres sancțiune de privare a dreptului special de a conduce, la moment este vorba de privare de la 3 la 5 ani, prin proiet s-a aprobat anularea dreptului, care are următoarea consecință: pentru a redobândi dreptul de a conduce, urmează susținerea repetată a examenului auto (teoretic și practic), plus frecventarea cursurilor antialcool și antidrog.  

Mai mult, dacă până în prezent, poliția ridica permisul de conducere și elibera pe loc unul provizoriu, de acum încolo, dacă șoferul va fi prins beat la volan, agentul constatator va ridica actul de conducere fără a elibera un certificat sau permis provizoriu. Dermersul polițistului va fi trasmis instanței de judecată ca în termen de trei zile să se expună asupra măsurii de siguranță. Respectiv, din momentul ridicării permisului de conducere și examinării cauzei de către instanța de judecată, conducătorul auto nu este în drept să conducă mijlocul de transport. 

În același proiect sunt prevăzute și sancțiuni pentru refuzul de a stopa la somarea agentului de circulație, similiare celor de conducere în stare de ebrietate.

INP ține se menționeze că oamenii legii nu urmăresc întocmirea proceselor verbale, pentru a atrage la răspundere cât mai mulți șoferi, ci de a reduce numărul tragediilor pe traseu. Mesajul și îndemnul poliției către șoferi este de a nu încălca legislația, pentru a se deplasa în siguranță și a ajunge la locul de destinație. Totodată, cei care au observat anumite nereguli, sunt îndemnați să anunțe imediat poliția pentru a evita incidentele neplăcute.

Noile modificări vor intra în vigoare în urma publicării în Monitorul Oficial.

Șoferii moldoveni și turiștii care vor traversa frontiera de stat, vor primi din partea Poliției de Frontieră pliante în care sunt indicate regulile de circulație. 

Datele statistice arată că pe parcursul lunii august a anului trecut, pe traseele naționale s-au produs 262 de accidente, în care și-au pierdut viața 27 de persoane, iar 313 au fost traumatizate. De la începutul anului curent, au fost înregistrate peste 1.300 de accidente, în care au murit 145 de persoane, iar circa 1.600 au fost rănite.

INP: Nu uitați SIGURANȚA RUTIERĂ începe cu fiecare din noi!

VEZI ȘI:

Fără pahare „la botul calului”! Parlamentul a votat înăsprirea sancțiunilor pentru șoferii în stare de ebrietate

Bilanțul operațiunii de astăzi a INP. Peste 950 de șoferi documentați, cinci în stare de ebrietate, iar unul cu permis de conducere fals 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.0000%
USD USD 17.1324 0.0000%
RUB RUB 0.2616 0.0000%
RON RON 4.0880 0.0000%
UAH UAH 0.6344 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile