Logo Realitatea.md

Inspirați de valorile europene! 100 de copii au primit diplome de participare la ”Orășelul European” (VIDEO)

24 Iunie 2016, 08:05 // Societate

Cei 100 de tineri din Chișinău, care au participat de bună voie la organizarea evenimentelor din "Orăşelul European", au fost salutați joi de către șeful Delegaţiei Uniunii Europene, Pirkka Tapiola. Diplomatul le-a mulţumit voluntarilor pentru implicare, subliniind că aceștia au primit în schimb nu bani, ci expierenţă şi oportunităţi necesare pentru un viitor luminos.

Embed:

Unul dintre voluntari afirmă că la "Orăşelul European" a avut ocazia să discute cu ambasadorii mai multor state europene, să cunoască cultura occidentală şi să-şi facă mulți prieteni. Lucruri utile pentru o tânără, care vrea să meargă la facultatea Relaţii Internaţionale.

”Am decis să particip în calitate de voluntar pentru a avea acces la o bază de date mai mare, pentru a-mi face contacte cu reprezentanţii de la ambasade. Pe viitor planificăm să facem alte evenimente, din propria noastră inițiativă, acesta este doar un model şi putem singuri să luam inițiative și să promovăm aceste valori şi însăși integrarea europeană pentru Moldova”, spune Sofia Copacinschi. Alți voluntari au avut ocazia să afle despre proiectele desfășurate de europeni în Republica Moldova.

”Pentru mine participarea la Orăşelul European pentru a doua oară a însemnat o nouă şansă de a descoperi noi oameni, ambasadori, oameni cu care nu ai şansa să comunici în fiecare zi. Oameni care fac o schimbare și ne învață și pe noi să o facem. Este important să te implici și să devii mai bun”, spune Mădălina Jioară.

”M-am convins pe mine însumi de faptul că într-adevar apreciez valorile europene, de asemenea, a fost o onoare să fiu reprezentat al UE chiar la cortul european alături de colega mea. A fost şi o responsabilitate imensă. Scopul nostru a fost atins. Uniunea Europeană este o valoare şi noi trebuie să o respectăm. Dacă nu o vom respecta, vom suporta consecințele”, susține Liviu Rotaru.

Cei o sută de voluntari au fost invitaţi joi la o discuţie cu Pirkka Tapiola, care le-a înmânat tinerilor câte o diplomă.

”Dacă vorbeşti cu tinerii, dacă priveşti la angajamentul lor, realizezi că atâta timp cât ei toți nu au emigrat, în Republica Moldova este un potențial uman foarte mare. În acelaşi timp, este o provocare să fii tânăr, pentru că, pe de-o parte, încerci să înveți, încerci să-ți construiești viața, dar asta nu este suficient. Tu trebuie să fii în acelaşi timp şi un cetăţean activ. Eu simt că aici este o balanță, aici este un viitor foarte pozitiv”, a declarat Tapiola.

Totodată, Pirkka Tapiola le-a oferit tinerilor un cartonaş roşu pentru corupţie, îndemnându-i să fie cei, care vor pune capăt acestui flagel în Republica Moldova. În anul curent, evenimentele dedicate zilei Europei au avut loc pe 10 mai, în Gradina publică Stefan cel Mare din Chișinău.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4103 0.5320%
USD USD 17.1898 0.2274%
RUB RUB 0.2260 0.5785%
RON RON 4.1882 0.5305%
UAH UAH 0.6062 -0.0330%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile