Logo Realitatea.md

O nouă modalitate de admitere la studii pentru funcția de judecător și procuror: Examen electronic și expert străin în comisie (VIDEO)

02 Septembrie 2016, 10:57 // Societate

Institutul Național al Justiției (INJ) lansează în acest an o nouă modalitate de admitere. În premieră va fi folosit un modul de testare electronică a candidaților la studii pentru funcția de judecător și procuror. 

foto: luju.ro

Potrivit Dianei Scobioală, directorul general al Institutului Naţional al Justiţiei, noua modalitate este una foarte simplă și obiectivă: ”Această modalitate va evita la maxim factorul uman și suspiciunile de fraudare a examenelor”.

Astfel, procedura de admitere constă din două etape: 

Prima etapă - examentul scris, electronic. Pe site-ul INJ sunt publicate 1600 teste-grilă și răspunsurile corecte. La începutul examenului, programul generează automat un test unic pentru fiecare concurent, selectând câte 400 de întrebări, câte 100 pentru cele 4 discipline: drept civil, drept procesual civil, drep penal și drep procesual penal, candidații urmând să aleagă variantele corecte de răspuns din test.

Examenul durează trei ore astronomice. Candidații stau într-o sală de computere specială, dotată cu camere video. Programul oferă rezultatul testului odată cu înregistrarea de către candidat a ultimului răspuns.

A doua etapă constă din examenul oral. Programul de testare electronică generează numărul în descreștere a fiecărui concurent și automat se va cunoaște lista celor care trec în etapa a doua (trec doi candidați pe un loc). 

În comisia de admitere la etapa a doua, pentru prima dată, va fi și un expert străin. Este vorba despre un angajat al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Potrivit directorului INJ, în acest an la concurs au fost scoase 20 de locuri pentru funcția de judecător și 25 pentru procuror. Comisia de admitete a acceptat pentru concurs 231 de dosare, 167 candidați la funcția de procuror și 64 la funcția de judecător. 

Realitatea.md amintește că, anterior, prima etapă a examenului era scrisă. Testele erau secrete și candidații le primeau la începutul examenului. 

Mai multe detalii puteți urmări în conferința video de mai jos:  

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile