Logo Realitatea.md

Interceptare radio: Militarii ruși discută despre atacul din strâmtoarea Kerci: ”Medvedev deja urlă în panică” (audio)

26 Noiembrie 2018, 22:04 // În lume

În timpul conflictului naval din strâmtoarea Kerci, în care navele marinei ruse și ale FSB încercau să opreasca trei ambarcațiunile usoare ale marinei ucrainene, militarii ruși ”aveau impresia” că sunt coordonați de către președintele Vladimir Putin, cel puțin așa rezultă din înregistrarea audio a discuțiilor dintre polițiștii de frontieră ruși și comandanții lor, pe care ”Ukrainska Pravda” le-a obținut de la armata ucraineană.

La discuția din înregistrarea radio participă colonelul Șarapov, căpitanul Basov, comandantul navei (numit în discuție Mihalîci), și ofițerii neidentificați Șatohin și Șein.

La un moment dat, Șatokhin îi spune lui Mihalîci că a venit ordinul din partea conducerii serviciului de frontieră rus (în subordinea FSB) să încerce să lovească cu prova navele ucrainene.

Din discuții reiese că nava de patrulare ”Don” a efectuat un atac masiv asupra navei ucrainene A947, acesta fiind al doilea împotriva navelor ucrainene.

Unul dintre capitanii navelor de frontieră se plânge că nu poate ajunge din urmă nava ucraineană, deoarece este prea agila.

Ca răspuns, este sfătuit să „curețe” vasul ucrainean, deoarece însași premierul Dmitri Medvedev este interesat de situație.

„Medvedev deja urla în panică. Am un sentiment că președintele (Vladimir Putin) controleaza toata aceasta porcărie”, spune unul dintre ruși.

Dar grănicerul continuă să se plângă că nimic nu îi iese, deoarece marinarii ucraineni nu îl lasă să se apropie. Apoi, el declară că, în timpul încercărilor de a ajunge la nava ucraineană, a avut loc o coliziune cu o alta barca a granicerilor ruși.

„Avem o ciocnire cu „Izumrud”, destul de serioasă”, – mărturisește capitanul vasului de graniceri. „Între ai noștri, sau cum?” – întreabă interlocutorul. „Da”, răspunde celălalt.

În timpul discuțiilor mai rezultă că nava „Izumrud” a deschis focul asupra ucrainenilor.

ATENȚIE! LIMBAJ LICENȚIOS!

Subtitre în limba engleză

Subtitre în limba rusă

Tensiunile militare dintre Ucraina şi Rusia au escaladat brusc, duminică seara, după ce Kievul a acuzat forțele navale ruse că au deschis focul asupra unor nave ucrainene și a blocat accesul acestora în Marea Azov.

Situaţia s-a deteriorat rapid, Rusia fiind acuzată că a capturat aceste nave. Marea Azov este situată între Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi estul Ucrainei, zonă de conflict cu separatiştii proruşi.

Navele ucrainene - două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu - încercau să intre din Marea Neagră în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de Rusia, prin care se face accesul în Marea Azov. În momentul de față, navele sunt reţinute în portul Kerci, relatează Reuters.

La bord se aflau 23 de militari. Șase dintre ei au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.

Rusia revendică controlul apelor din largul Crimeii, după ce a anexat peninsula. Kievul şi occidentalii acuză Moscova că împiedică deliberat tranzitul navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci.

VEZI ȘI:

Ministerul de Externe de la Chișinău condamnă atacul Rusiei asupra navelor ucrainene în largul Peninsulei Crimeea

(VIDEO) Rusia a deschis focul și a sechestrat trei nave ucrainene în Marea Neagră. Conflictul va fi discutat la ONU

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5934 -0.7773%
USD USD 17.5245 -0.2635%
RUB RUB 0.2773 -0.6093%
RON RON 4.1507 -0.5487%
UAH UAH 0.6835 0.6183%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile