Logo Realitatea.md

INTERVIU. Vlad Plahotniuc vorbește despre independența instituțiilor statului și reforma justiției

23 August 2018, 09:59 // Politica

Instituțiile statului, care majoritatea sunt în proces de modernizare și restructurare vor avea un grad mult mai înalt de independență față de autoritățile centrale, după finalizarea reformelor în acest domeniu. Declarația a fost făcută de către președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, în cadrul unui interviu acordat agenției de presă IPN, cu prilejul marcării a 27 de ani de la obținerea independenței Republicii Moldova.

„Instituțiile statului, vă asigur că ele se află în curs de modernizare, asta presupune inclusiv o întărire a independenței acestor instituții în urma reformelor făcute. O prioritate pentru noi de la preluarea guvernării în anul 2016 a fost reformarea activității în sectorul bancar și nu cred că cineva are o îndoială că această reformă a fost una de succes, după investițiile străine importante venite în acest sector și aprecierile experților occidentali”, a spus Plahotniuc.

Totodată, liderul democraților a menționat că, reformarea justiției și lupta cu corupția la fel au reprezentat pentru PDM o prioritate, atunci când au venit la putere și continuă să fie și până în prezent.

„O dovadă a înfăptuirii reformelor în acest domeniu este inclusiv numărul uriaș de legi votate în ultimii doi ani. Pentru prima dată avem claritate în ceea ce privește declararea averilor demnitarilor, avem claritate în ceea ce privește răspunderea judecătorilor, eliminarea abuzurilor la arestul preventiv și multe alte legi care puteau fi votate foarte bine și când Maia Sandu cu PLDM dețineau portofoliul justiției și am fi fost mult mai avansați astăzi”, a afirmat Vlad Plahotniuc.

Potrivit politicianului, derapajele care mai sunt în justiție se datorează faptului că este cel mai complicat domeniu de reformat și necesită timp. „Eu sunt de acord cu, justiția nu este încă pe deplin reformată, ea este în proces de reformare. Dar acest proces măcar a fost început de noi (PDM), după ani de zile în care a fost mai mult mimat tocmai de către cei din opoziția actuală, care astăzi o fac pe Alba ca Zăpada pe străzi și scandează că vor reforme, după ce ani de zile au tocat banii statului și ai partenerilor de dezvoltare pe reforme mimate”, a conchis președintele PDM.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile