Logo Realitatea.md

INTERVIU VIDEO// Polina Ceastuhina, despre noul său proiect de la Realitatea TV: ”Provocator, controversat, feminist și… covorul”

10 Mai 2017, 08:05 // Actualitate
// Autor:  
Irina Luca

Activistă civică, promotoarea drepturilor femeilor, iar de curând, realizatoarea emisiunii ”Deoarece Moldova”, Polina Ceastuhina a acceptat provocarea de a oferi un interviu pentru Realitatea.md. Ea a dezvăluit principiile care stau la baza noului proiect de la Realitatea TV, subiectele abordate, dar și motivele pentru care telespectatorii merită să urmărească emisiunea. 

Embed:

Realitatea: Tu prezinți emisiunea ”Deoarece Moldova”. Ce înseamnă pentru tine acest proiect?

Polina Ceastuhina: Sunt mai multe subiecte care pe mine mă pasionează. Sunt subiecte care mie îmi place să le discut și știu că nu foarte multe persoane doresc să le discute sau nu au capacitatea să le discute într-o manieră deschisă, fără prejudecăți. Pentru mine emisiunea este o platformă unde să vorbim despre aceste subiecte. O altă chestie că toți vorbesc despre faptul că vor în Europa, dar nu vor să se debaraseze de mentalitatea, de felul cum gândesc, iar asta ne stagnează în felul în care noi suntem. Din acest motiv, emisiunea se numește ”Deoarece Moldova”, deoarece ne place să zicem ”păi așa este la noi, ce să facem”. Ce să faci? Te informezi, te educi, schimbi comportamentul, faci lucrurile diferit. Ca să schimbi un comportament, trebuie să faci ceva în afara zonei de confort, dar oamenilor nu le place să facă lucruri care nu sunt confortabile, iar acest disconfort este ceva cu care trebuie să te lupți. Eu pot să creez lucruri doar atunci când sunt în afara zonei de confort, când sunt în disconfort, asta e momentul în care eu cresc. Ultimii 12 ani din viața mea anume asta și a fost, să ies din zona de confort.

Realitatea: Cum ai trecut în lumea televiziunii?

Polina Ceastuhina: Am fost invitată de câteva ori la emisiunea lui Viorel Pahomi, chiar dacă avea subiecte politice, aborda și teme sociale. Când el a decis să-și schimbe puțin graficul și să aibă emisiunea doar o dată pe săptămână, să schimbe puțin contextul și formatul, el mi-a zis că nu știe pe altcineva care ar vorbi sau s-ar preocupa de aceste teme. Plus, pentru ce să cheltui ore în șir comentând pe Facebook, când tu poți să spui același lucru la emisiunea unde tu ești realizatoare, iar mesajul tău să ajungă la mult mai mulți oameni. Asta cumva m-a prins – faptul că este mai eficient să transmiți un mesaj când ești la TV. Mai mult, oamenii au percepția că dacă ești la televiziune, devii o persoană importantă, serioasă… Eu am finalizat Universitatea din Cambrigde și toți au percepția că tu ești o persoană deșteaptă, deși nu neapărat, pentru că sunt persoane și mai puțin deștepte la Cambridge care pur și simplu au bani să meargă la universitate. Dar percepția există, indiferent ce am făcut eu, ce am învățat, ce aș spune, o să fie cumva perceput că ”am învățat la Cambridge”. Fix așa și la televiziune, oamenii cred că este mai importantă vocea și folosindu-mă de asta, vreau să vorbesc despre temele cărora le dau importanță.

Realitatea: Ai spus că vei aborda subiecte sensibile la emisiunea ta. Vrei cumva să schimbi metalitatea cetățenilor R. Moldova?

Polina Ceastuhina: Mai mulți m-au întrebat dacă vreau să educ oamenii… nu este acesta scopul meu. Ei singuri trebuie să se educe, să se informeze. Eu nu am făcut jurnalism, dar eu cred că televiziunea are scopul să abordeze mai multe teme, la care oamenii ar trebui să se gândească. Și dacă tu dai subiecte despre politicieni… Voronin… Plahotniuc, astea sunt unele teme de discuții cu care televiziunea hrănește oamenii. La noi, oamenii sunt destul de versați să discute teme politice, toți sunt experți. Ce ține de subiectele sociale, oamenii nu au bagaj de vocabular, cum să-și exprime opiniile, care sunt provocările sau conceptele în cadrul acelui subiect social, evident ei o să vorbească în baza stereotipurilor pe care le au. Eu nu vreau să educ, ci să aduc la discuție echilibrată, deschisă, fără prejudecăți la anumite teme pe care noi putem să de vorbim, pentru că noi nu avem acel bagaj, vocabular, nu avem acele cunoștințe să le discutăm.

Realitatea: Ai avut parte de critici, după ce ai lansat proiectul?

Polina Ceastuhina: Cineva mi-a zis că invit doar prieteni, deși nu este adevărat, dar este evident că o să invit oameni pe care îi cunosc. Pentru mine, în primul rând, este important să-mi fie confortabil când vorbesc, iar în al doilea rând, eu invit oameni care sunt capabili să vorbească la o anumită temă. Momentul în care te gândești, mai bine invit o persoană pe care știu că o să vorbească bine la o temă anumită sau invit pe cineva pentru că nu îmi este prieten. Sunt chestii din care trebuie să alegi. De obicei răspunsul meu este așa: ”Este emisiunea mea, eu sunt live și eu invit oameni, deci dacă nu vă plac invitații, poftiți faceți emisiuni, invitați, vorbiți. Este youtube, poți să fii videoblogger”. Oricine ar putea să-și facă emisiunea proprie.  

Realitatea: Polina, cum arată o zi de-a ta? Cum te pregătești pentru emisiune?

Polina Ceastuhina: Temele le cunosc cu o săpămână înainte, cu invitații comunic cu 1-2 săptămâni mai devreme ca să știu că sunt OK și așteaptă confirmarea mea. Ziua mea de obicei se începe marți, la 06.00 trezirea, apoi la bazin. La 09.00 sunt la jobul meu full time, la masă eu citesc și-mi pregătesc tema pentru seară. La 18.00 eu sunt acasă, mă odihnesc jumătate de oră, iar apoi vreo 2,5 ore continui să citesc, să fac lecturi și să studiez tema, iar la 20.30 iau troleibuzul să vin la televiziune. Din principiu iau troleul, pentru că îmi place să cred că eu cumva sunt ”în rând cu oamenii”. Consider că jurnaliștii trebuie să fie oameni ordinari, iar pentru mine să merg cu troleibuzul este minunat. Ajung la ora 21.00 la TV, fac make up-ul, oamenii probabil nu știu că acesta durează o oră. La 22.00 începe emisiunea, iar la 23.15 sunt acasă și încerc să adorm pentru că asta este cel mai greu atunci când ai emoții. Săptămâna mea, în general, este sport, job-ul full time, job-ul de la Realitatea și întâlnirile cu prietenii și familia.

Realitatea: Ai reușit să te adaptezi sau ești încă în proces?

Polina Ceastuhina: Cred că am reușit să mă adaptez. De obicei, timpul meu dedicate acum emisiunii, îl foloseam la studierea limbii germane. Asta cumva a trecut pe planul mai puțin important la moment, dar eram destul de ocupată cum sunt și acum.

Realitatea: La ce să se aștepte telespectatorii de la proiectul tău?

Polina Ceastuhina: Sigur la temele care de obicei nu se discută 100%. Incepând de la drepturile animalelor până la dreptul femeii la avort, religie, limba rusă și rusofobia care există la noi în țară. Sunt chestii cu care eu mă confrunt personal, sunt vorbitoare de limbă rusă, dar am învățat la o școală în română și, respectiv, eu văd discuțiile de pe ambele fronturi. Și multe discuții vin din poziția mea de femeie, evident, experiența unei femei din Moldova și care sunt așteptările etc. O să vină și discuții din perspectiva că sunt președintele asociației GENDERDOC-M și sunt aliata comunității LGBT. O să fie multe subiecte despre sex, educație sexuală, sexualitate s.a.m.d. – cred că astea-s chestii la care noi foarte mult ne gândim, discutăm în șoaptă, bârfim, dar noi nu le vorbim într-un mod deschis, cu un vocabular care nu este denigratoriu față de altcineva, dar idei, concepte, opinii care nu sunt discriminatorii. Poți să fii contra la ceva, fără ca să denigrezi un alt grup de oameni sau să ataci o persoană. Eu cred în puterea argumentului, doar atunci când nu este atac la persoană. Eu vreau să dau voce oamenilor… Și în campanii electorale foarte rar vedem cum un politician vorbește dintr-o perspectivă care unește pe toți. Foarte puțin politicieni vorbesc despre faptul că suntem diferiți, iar noi trebuie să-i auzim, să reprezentăm interesele lor. Cumva se închipuie că suntem atât de omogeni și de ”la fel”, deși nu este adevărat și de aici se pornesc foarte multe probleme și diviziuni.

Realitatea: Folosește-te de trei cuvinte pentru a-i face pe telespectatori să urmărească emisiunea ta.

Polina Ceastuhina: Provocator, controversat, feminist… dar și covorul.

***

Polina Ceastuhina are studii în „Marketing și Logistică” la Academia de Studii Economice din Moldova. În timpul facultății, a reușit să obțină o bursă din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii și a studiat un an la Universitatea de Est din Michigan. Polina mai are și o diplomă de masterat în Filozofie, ea fiind specializată în Studiile Genurilor la Universitatea din Cambridge.

Polina s-a remarcat pe parcurs ca activistă pentru drepturile femeilor și ca expert gender. În decembrie 2014, coinițiază în comun cu alți activiști Grupul de Inițiative Feministe. Peste un an, devine membră a senatului asociației obștești GenderDoc-M, iar în decembrie anul trecut este aleasă președinta asociației respective.

Emisiunea ”Deoarece Moldova” cu Polina Ceastuhina poate fi urmărită de marți până joi, ora 22.00, la Realitatea TV.  

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile