Logo Realitatea.md

Într-o singură zi, după interzicerea Telegram, Rusia a blocat peste două milioane de adrese IP Google și Amazon

17 Aprilie 2018, 11:22 // Tech

În după-amiaza zilei de 16 aprilie, organul de reglementare în domeniul comunicațiilor din Rusia – Roskomnadzor – a început să blocheze adresele IP ale Amazon și Google. Ambele companii oferă servicii de hosting; un site web sau un proiect pe Internet găzduit pe serverele lor primește adresa IP. Deosebit este că, în acest caz, Roskomnadzor a înscris în registrul site-urilor interzise nu adrese individuale, ci subrețele întregi – o înscriere în registru tip 52.58.0.0/15 înseamnă că sunt blocate peste 130.000 de adrese IP ”vecine”. În acest fel, ieri seara, în Rusia erau blocate deja milioane de adrese IP.

Foto simbol: themoscowtimes.com

Roskomnadzor a ordonat furnizorilor de Internet din Rusia să blocheze mai multe subrețele Amazon (în total mai mult de 800.000 de adrese) și o subrețea Google (peste un milion de IP-uri). Pentru a realiza amploarea blocărilor, trebuie precizat că, spre exemplu serviciul „Roskomsvoboda“, care ține registrul site-urilor interzise în Rusia, include în „lista neagră“ circa 100 de mii de adrese IP. Și asta în cinci ani și jumătate de existentă a registrului.

Blocările în masă de adrese IP au legătura cu încercările autorităților de la Moscova de a închide serviciul Telegram, care a refuzat să transmită FSB cheile de decriptare a mesajelor transmise de utilizatori prin această aplicație de messenger.

Astfe, în ziua de 16 aprilie, Roskomnadzor a început blocarea mesageriei. Telegram nu a fost disponibil pentru o scurtă perioadă de timp (exceptând cazul utilizatorilor de servere VPN sau proxy), însă în a doua jumătate a zilei s-a reactivat din nou. Șeful Roskomnadzor, Alexander Jarov a declarat că Telegram foloseste resursele Amazon pentru a ocoli blocările, de aceea a ordonat să se treaca la ”index” toate aresele la pachet.

Din cauza acestei activități de blocare a IP-urilor, au început să sufere alte site-uri din Rusia. Viber și site-urile internet ale unor companii ruse au început să funcționeze cu întreruperi. Mesageria Viber a anunțat că unii utilizatori din Rusia ar putea avea probleme în efectuarea de apeluri – și a explicat acest lucru prin blocarea adreselor Amazon. Au picat sau functionează cu probleme și site-urile unor magazine online și servicii de curierat care folosesc servere Amazon, dar și sistemele de plată dintr-un șir de rețele de retail din Rusia. Cu toate acestea, judecând după comentariile utilizatorilor ruși, Telegarm continuă (cel puțin parțial) să lucreze fără să fie nevoie de VPN sau proxy.

Experții susțin că ceea ce face Roskomnadzor este ”munca lui Sisif” și că soluția blocării adreselor IP Amazon și Google pentru a închide Telegram nu va funcționa. Publicatia iGuides susține că mesageria Telegram utilizează sistemul de notificări push, care sunt trimise de pe serverele Google și Apple. Împreună cu acestea, Telegram poate trimite utilizatori și noile adrese pentru a ocoli blocajele. Pentru a preveni acest lucru, Roskomnadzor va trebui să blocheze notificările de acest tip pentru toate platformele mobile.

Mai multe citește pe Paginaderusia

VEZI ȘI:

Kremlinul a găsit ”soluția”. De azi, administrația prezidențială trece la ICQ

Federația Rusă blochează aplicația Telegram. Cum își argumentează autoritățile decizia

Rusia a iniţiat procedurile legale pentru interzicerea uneia dintre cele mai importante aplicaţii de mesagerie. De ce e nemulțumit FSB-ul

Roskomnadzor cere blocarea imediată a aplicației Telegram pe teritoriul Rusiei

Povestea omului pe care Putin îl urăște: Cine e „Zuckerberg de Rusia”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0442 -1.3981%
USD USD 17.4749 0.1163%
RUB RUB 0.2357 -0.4645%
RON RON 4.3171 -1.4001%
UAH UAH 0.6238 -0.3037%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile