Logo Realitatea.md

Într-o țară din Europa a devenit ilegal ca femeile să aibă un salariu mai mic decât bărbații

04 Ianuarie 2018, 12:59 // În lume

De la 1 ianuarie 2018, în Islanda este ilegal ca femeile să aibă un salariu mai mic decât bărbații. Conform unei noi legi, intrată în vigoare în prima zi a acestui an, firmele care angajează mai mult de 25 de persoane sunt obligate să obțină un certificat guvernamental care demonstrează egalitatea de remunerare, în caz contrar vo fi amendate, scrie Smartwoman.hotnews.ro.

Foto simbol: mobilecause.com

Legea a fost anunțată pe 8 martie 2017, de Ziua internațională a femeii, și face parte din politicile autorităților islandeze de a eradica diferența de remunerare între femei și bărbați până în 2022.

„Legislația este, în esență, un mecanism prin care companiile și organizațiile evaluează fiecare loc de muncă și apoi obțin o certificare după ce confirmă ca plătesc în mod egal bărbații și femeile. Avem o legislație care spune că salariul ar trebui să fie egal pentru bărbați și femei de zeci de ani, dar exista încă un decalaj de salarizare”, a declarat Dagny Osk Aradottir Pind, de la Asociația pentru drepturile femeii din Islanda, potrivit sursei citate. 

Islanda a fost considerată cea mai bună tara din lume in ceea ce priveste egalitatea de gen si salariile pentru 9 ani consecutiv, conform unui raport realizat de World Economic Forum.

Raportul Global Gender Gap evaluează egalitatea de șanse între femei și bărbați dintr-o țară utilizând indicatori precum oportunități economice, putere politica, sănătate și supraviețuire.

Noua legislație a fost susținută de guvernul de coaliție de centru-dreapta din Islanda, precum și de opoziție - aproape 50% dintre parlamentari sunt femei.

Aradottir Pind a adăugat: "Cred că acum oamenii încep să-și dea seama că aceasta este o problemă sistematică pe care trebuie să o abordăm cu noi metode''.

In Romania, potrivit INS, barbatii castiga in general cu 5% mai mult decat femeilie. Salariile barbatilor, intr-un an, sunt in medie de 28.500 lei (brut), adica cu 1000 de lei mai mari decat ale femeilor.

Citeste tot despre: egalitate de gen, Islanda, salarii
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9118 0.6867%
USD USD 18.0877 0.2389%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.1184 0.6599%
UAH UAH 0.6461 0.8743%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile