Logo Realitatea.md

Intrau în casele unor bătrâni, îi băteau și le luau banii! 16 membri ai unui grup criminal condus din penitenciare, reținuți pentru o serie de tâlhării

08 Octombrie 2019, 17:13 // Societate

Membrii unui grup criminal care a organizat și comis în perioada anilor 2018-2019, în zona de nord a țării, cinci atacuri tâlhărești cu aplicarea violenței cu deosebită cruzime, trei dintre care s-au soldat cu decesul victimei, au fost reținuți în cadrul unei operațiuni speciale desfășurate la Dondușeni, Soroca și Sîngerei, cu suportul ofițerilor de la BPDS „Fulger” și a angajaților Administrației Naționale a Penitenciarelor, grupul fiind condus din instituțiile penitenciare. În total, în urma descinderilor au fost reținuți 16 membri ai grupului.

foto: politia.md

Potrivit Inspectoratului Național de Investigații, cei 16 membri ai grupului aveau vârsta cuprinsă între 17-56 de ani, majoritatea fiind cu antecedente penale. Grupul era condus de către persoane aflate în detenție, iar victimele erau persoane cu vârsta cuprinsă între 75 și 85 ani.

În urma investigațiilor efectuate de către poliție s-a stabilit că liderii grupului care își ispășeau pedeapsa în Penitenciar, acumulau informații referitor la starea financiară a potențialelor victime de la alți deținuți, cât și de la persoane aflate în libertate.

Ulterior, informația era transmisă membrilor grupului, care aveau rolul de a identifica domiciliile și modul de viață a victimelor, după care erau comise atacurile tâlhărești. Suspecții acționau pe timp de noapte, deconectau lumina de la contor, tăiau firele telefoanelor fixe și blocau ușile. Victimele erau maltratate cu o deosebită cruzime și le imobilizau prin legarea mâinilor și picioarelor. O bună parte din mijloacele bănești și bunurile sustrase ajungeau în visteria criminală.

Suspecții sunt reținuți și se află în arest preventiv, iar dacă vor fi găsiți vinovați, pentru infracțiunile comise, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 25 ani sau detenție pe viață.

La moment sunt întreprinse măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea complicității suspecților la alte infracțiuni.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile