Logo Realitatea.md

Întrebările lui Sturza către deputați. Teze din discursul nerostit în Parlament

08 Ianuarie 2016, 11:38 // Politica

Fostul candidat desemnat pentru funcția de premier, Ion Sturza, și-a făcut publice unele teze din discursul său pe care urma să-l țină în cadrul ședinței speciale a Parlamentului de luni, 4 ianuarie, când urma a fi pusă la vot compoenența Cabinetului de miniștri și Programul de guvernare a acestuia. Ședința însă nu a avut loc din cauza lipsei de cvorum, la ședință fiind prezenți doar 47 de deputați. Astfel, conform jurisprudenței anterioare a Curții Constituționale, tentativa a fost considerată consumată.

Potrivit lui Ion Sturza, „membrii Cabinetului desemnat au dat dovadă de curaj și viziune despre ce ar trebui de făcut ca să scoatem țara din impas”, criteriile de selectare a membrilor săi fiind: patriotismul, integritatea și profesionalismul lor. „Criteriul de bază a fost integritatea, nu ca o manifestare de populism, dar ca un răspuns la cererea poporului”.

Astfel, toți membrii Cabinetului au semnat în fața societății o declarație de integritate pe propria răspundere în care au confirmat că:

  • au cazier juridic curat;
  • nu au fost implicați în cazuri de corupție și trafic de influență;
  • nu au dobândit averi ilicite etc.

„Sunt convins că, de azi înainte, toți care râvnesc funcții publice vor trebui să semneze o astfel de declarație și să treacă purgatoriul societății civile”, menționează Sturza într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Cu referire la Programul de guvernare, fostul candidat desemnat, a menționat că „în orice am face, indiferent ce acțiuni am întreprinde, nu avem de ales decât să căutăm soluții realiste la problemele curente”:

  1. Cum ieșim din recesiunea economică și punem bazele unui nou model economic?
  2. Cum facem ca, în condițiile sistării finanțării externe, bugetul să poată achita pensiile și salariile?
  3. Asigurarea caselor cetățenilor noștri cu energie și căldură în această iarnă.
  4. Cum demarăm procesul de infrastructură modernă. Facem ca Moldova să fie un furnizor de securitate, nu o problemă.
  5. Cum reformăm Guvernul, transformându-l în unul cu o componență redusă, însă să fie și minim birocratic.

Ion Sturza: „Toate obiectivele propuse, dar și soluțiile la acestea, și multe altele pot fi găsite în programul de guvernare”.

Nu în ultimul rând, acesta se întreabă: „Cum au ajuns instituțiile statului, aparent legale, să devină ilegitime și să piardă suportul cetățenilor?”; „Cum au ajuns partidele politice la un minim istoric de încredere și până și acela ar trebui căutat cu microscopul?”, „Cum au ajuns liderii politici formali și informali cu un antirating care se apropie de 100%?”; „Cum a fost posibil să furi un miliard și să fim nevoiți să trecem la datoria de stat 12% din PIB, sărăcind instantaneu oamenii de 2 ori?”; „Cum a fost posibil ca 2/3 dintre activele băncilor să ajungă în mâini obscure?”; „Cine este astăzi dintre noi pregătit să iasă în fața poporului și să spună cum ar trebui să acoperim alte câteva miliarde de furturi din sistemul bancar, din banii publici?”; „Cum a fost posibil sabotajul interconectării sistemului de gaz și energie cu cel european?” „Cum a fost posibilă cea mai mare spălare de bani din istoria contemporană?”; „Cum a devenit Moldova un rai al contrabandiștilor, traficanților, inclusiv cu materiale nucleare?”; „De ce acceptăm să ne fie furat din fiecare bucată de pâine, kw, m3 de gaz, minut de convorbire telefonică?”; „Cum a fost posibil să fie ignorate cererile poporului, expuse la cele mai mari manifestații de după Independență?” și „Cum a fost posibil să fim târâți într-un mizerabil război oligarhic, al lor, nu al nostru, al cetățenilor?”.

Ion Sturza: „Atâta timp cât nu vom răspunde sincer la aceste întrebări, nu vom identifica vinovații și nu-i vom putea trage la răspundere, tot exercițiul nostru de a avea un Guvern ar fi lipsit în mare parte de sens”.

„Nu vă cer votul. Vă întind o mână ca împreună să scoatem statul din captivitate și să-l întoarcem oamenilor. Aceasta este o linie de demarcare între întuneric și lumină. O mână ridicată înseamnă o speranță. O mână care rămâne în buzunar tot este o opțiune. Numai că buzunarele vor fi la un moment dat cusute, fie de procurori, fie de popor”, scrie Sturza în postarea sa.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2517 -0.9890%
USD USD 17.1821 -0.2641%
RUB RUB 0.2417 -1.9075%
RON RON 3.9811 -0.8147%
UAH UAH 0.6426 -0.4184%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile