Logo Realitatea.md

Întreprinderea de stat „Metalferos” la care activează nașul lui Dodon va fi scoasă la privatizare. Indicațiile au venit de la șeful statului

27 Ianuarie 2020, 12:14 // Economie

Întreprinderea Metalferos va fi scoasă la privatizare, după ce președintele țării, Igor Dodon, a discutat astăzi în cadrul ședinței tradiționale de lucru cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi, și prim-ministrul Ion Chicu, despre acest lucru.

„Consider că statul nu trebuie să se implice pe această piață. Anterior, prin deținerea Metalferos statul deținea monopolul. De aceea, eu i-am propus domnului prim-ministru să examineze posibilitatea ca statul să nu se mai implice. Las să scoată la privatizare Metalferos, să nu fie învinuit cineva. Ce treabă are statul să se implice în piață? Acolo sunt operatori privați, lasă ei să concurez și să vândă unde ei doresc”, a spus șeful statului.

La scurt timp, despre intenția de a scoate Întreprinderea Metalferos la privatizare, Ion Chicu, a anunțat că așa și va face, Guvernul o va scoate la privatizare. „Guvernul va scoate la privatizare în perioada imediat următoare întreprinderea Metalferos. Cu un monopol în țară  mai puțin. Cu o durere de cap mai puțină. Următorul monopol spre lichidare - cel de pe piața aeroportuară", a scris pe Facebook Chicu.

De menționat că, Metalferos este astăzi compania cu una dintre cele mai mari cifre de afaceri dintre cele administrate de stat. Anual, venitul acesteia, potrivit informațiilor oficiale, se ridică la circa un miliard de lei. Cu toate acestea, profiturile declarate sunt din ce în ce mai modeste.

O investigație a portalului Anticorupție.md. a scos la iveală faptul că, în ultimii opt ani, Metalferos a schimbat trei directori. În schimb, directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, activează acolo de prin 2007. Catană este nașul de cununie al președintelui Igor Dodon.

Catană ar fi fost numit în funcție în 2007, la puțin timp după ce Igor Dodon a devenit ministru al Economiei, și de atunci și-a păstrat postul.

Din luna decembrie 2019, întreprinderea este condusă de un nou șef. Este vorba de Igor Cujbă, fost comisar de poliție din Nisporeni, și care din 2012 a activat în România, în cadrul companiei „Mechel Group”, care a avut afaceri tot în domeniul metalurgic.

Citeste tot despre: chicu, Dodon, metalferos, privatizare
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.4602%
USD USD 17.7719 0.7357%
RUB RUB 0.2786 0.7231%
RON RON 4.0068 0.3330%
UAH UAH 0.7293 0.8435%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

23 ian, 18:23 //

foto: facebook.com/dodon.igor1 Dodon se laudă pe Facebook cum îi strânge mâna vicepreședintelui SUA. Putin a trecut pe lângă el fără să i-o dea

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”