Logo Realitatea.md

Întreprinderea de stat „Metalferos” la care activează nașul lui Dodon va fi scoasă la privatizare. Indicațiile au venit de la șeful statului

27 Ianuarie 2020, 12:14 // Economie

Întreprinderea Metalferos va fi scoasă la privatizare, după ce președintele țării, Igor Dodon, a discutat astăzi în cadrul ședinței tradiționale de lucru cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi, și prim-ministrul Ion Chicu, despre acest lucru.

„Consider că statul nu trebuie să se implice pe această piață. Anterior, prin deținerea Metalferos statul deținea monopolul. De aceea, eu i-am propus domnului prim-ministru să examineze posibilitatea ca statul să nu se mai implice. Las să scoată la privatizare Metalferos, să nu fie învinuit cineva. Ce treabă are statul să se implice în piață? Acolo sunt operatori privați, lasă ei să concurez și să vândă unde ei doresc”, a spus șeful statului.

La scurt timp, despre intenția de a scoate Întreprinderea Metalferos la privatizare, Ion Chicu, a anunțat că așa și va face, Guvernul o va scoate la privatizare. „Guvernul va scoate la privatizare în perioada imediat următoare întreprinderea Metalferos. Cu un monopol în țară  mai puțin. Cu o durere de cap mai puțină. Următorul monopol spre lichidare - cel de pe piața aeroportuară", a scris pe Facebook Chicu.

De menționat că, Metalferos este astăzi compania cu una dintre cele mai mari cifre de afaceri dintre cele administrate de stat. Anual, venitul acesteia, potrivit informațiilor oficiale, se ridică la circa un miliard de lei. Cu toate acestea, profiturile declarate sunt din ce în ce mai modeste.

O investigație a portalului Anticorupție.md. a scos la iveală faptul că, în ultimii opt ani, Metalferos a schimbat trei directori. În schimb, directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, activează acolo de prin 2007. Catană este nașul de cununie al președintelui Igor Dodon.

Catană ar fi fost numit în funcție în 2007, la puțin timp după ce Igor Dodon a devenit ministru al Economiei, și de atunci și-a păstrat postul.

Din luna decembrie 2019, întreprinderea este condusă de un nou șef. Este vorba de Igor Cujbă, fost comisar de poliție din Nisporeni, și care din 2012 a activat în România, în cadrul companiei „Mechel Group”, care a avut afaceri tot în domeniul metalurgic.

Citeste tot despre: chicu, Dodon, metalferos, privatizare
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2724 -0.1549%
USD USD 17.4859 -0.3925%
RUB RUB 0.2378 1.1915%
RON RON 4.3636 -0.1350%
UAH UAH 0.6256 -0.5247%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile