Logo Realitatea.md

Inventatorul elicopterelor „made in Moldova” acuză Procuratura că îi distruge machetele. Reacția PG și AAC

01 Decembrie 2020, 18:36 // Societate

Inventatorul și omul de afaceri Iurie Ceban, cel căruia i-ar aparține hangarul din Criuleni în care erau produse clandestin elicoptere, se plânge că Procuratura îi distruge machetele și că tărăgănează luarea unei decizii în cazul acestora, care acum sunt expuse într-un spațiu deschis, la o parcare din raionul Criuleni. Potrivit acestuia, machetele de elicoptere pe care le-a construit timp de câțiva ani ruginesc și se deteriorează. Omul de afaceri a publicat și o scrisoare deschisă în adresa Procuraturii.

foto: deschide.md

„Domnule Procuror general, în vara anului 2020, în apogeul pandemiei Covid-19, publicul era entuziasmat de știri, care nu aveau analog în istoria Republicii Moldova independentă.

Procuratura a declarat Republica Moldova o țară care a câștigat dezindustrializarea, punându-se în rând alături de cele mai mari economii din lume - s-a dovedit că în Moldova se produc elicoptere”, se arată în scrisoarea deschisă a lui Iurie Ceban, potrivit Deschide.md.

Inventatorul amintește de concluziile făcute de șeful delegației Uniunii Europene în Moldova, domnul Peter Michalko din 25 februarie 2018, precum și concluziile Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei din 26 februarie 2018, potrivit cărora:

  1. În Moldova, există o practică larg răspândită de abuz de putere din partea angajaților procuraturii pentru a atinge obiective personale, corupte;
  2. Arestul este utilizat în Moldova ca mijloc de presiune și șantaj al cetățenilor.

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur a declarat că Procuratura trebuie să primească rezultatelor constatărilor de la Autoritatea Aeronautică Civilă, întrucât raportul de exepertiză în curs de examinare este unul cu titlu preliminar. Astfel, „urmează să fie numit un Raport de expertiză suplimentar sau o constatare amplă, precum și examinată necesitatea audierii persoanelor cu specializare în acest domeniu tehnic. Prin urmare, aceste acțiuni, coroborate cu alte probe vor aduce mai multă claritate și vor contribui la avansarea investigațiilor. Totodată, vă comunicăm că soarta aparatelor ridicate va fi hotărâtă după acumularea tuturor probelor pe dosar”, a spus ulterior Emil Gaitur pentru Realitatea.md.

De altă parte, responsabila de relații cu presa de la Autoritatea Aeronautică Civilă, Irina Bodolică, a declarat că o asemenea expertiză a fost expediată Procuraturii acum două săptămâni.

„Specialiștii AAC s-au expus pe subiectul expertizei și au oferit un răspuns Procuraturii.

Aceștia au depistat obiecte construite artizanal, asemănătoare cu unele componente ale aparatelor de zbor, și anume elicoptere, dar și obiecte asamblate deja, precum: carcase, roți, elice, organe de comandă, indicatoare, care sunt componente de aeronavă produse în serie și utilizate în forma lor inițială.

Menționăm, că până în prezent în adresa Autorității nu a parvenit nici o solicitare de certificare a acestei activități din partea nici unei Organizații, Întreprinderi sau Instituții de proiectare în domeniul respectiv”, a declarat Irina Bodolică.

CITEȘTE ȘI:

Viața bate filmul! Peste 10 elicoptere, produse clandestin de transnistreni la o bază din Criuleni, urmau să ajungă prin contrabandă în țările CSI

Dodon, despre persoanele care asamblau clandestin cele 10 elicoptere: Cineva o să mă critice pentru că laud infractorii, dar sunt bravo

Cinci persoane reținute în cazul asamblării clandestine a celor 10 elicoptere, eliberate

Proprietarului hangarului din Criuleni nu i-a fost atribuit statut în cauza penală: Nu ar fi elicoptere, ci doar machete

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile