Logo Realitatea.md

Investigație RISE: Cum un cetățean inexistent se poate înregistra prealabil la alegeri. Reacția CEC

23 Octombrie 2018, 15:22 // Politica

O investigație a portalui de investigații jurnalistice RISE Moldova a scos la iveală o lacună a sistemului de înregistrare prealabilă a alegătorilor la scrutinul parlamentar din 24 februarie, 2019.

RISE Moldova a demonstrat că în bazele de date oficiale din Republica Moldova pot fi introduși cetățeni noi care, în realitate, nu mai există. Mai exact, jurnaliștii de investigație au efectuat un experiment prin care arată cum un cetățean inexistent are statut de alegător și drept de vot la alegerile parlamentare din iarnă.

În speță, este vorba de un caz prin care o grupare criminală a cules datele de identitate a unei fetițe, de pe piatra funerară din cimitir, care a decedat la 11 septembrie 1977, și a creat o identitate falsă. Astfel, în bazele de date oficiale din Republica Moldova a apărut un nou cetățean care, în realitate, nu mai există. Identitatea falsă a fost inclusă în Registrul de Stat al Alegătorilor de către autorități.

Întreaga investigație o puteți găsi AICI.

Drept reacție la investigația făcută de către jurnaliști, Comisia Electorală Centrală a venit cu următoarea precizare. „Comisia Electorală Centrală s-a sesizat vizavi de informațiile publicate de RISE Moldova privind corectitudinea informației din Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA). Experimentul prin care RISE a efectuat o înregistrare prealabilă pentru persoana A. L., ar urma să fie examinată de către organele de drept prin prisma legalității acțiunii. Faptul că persoana a fost înregistrată, nu demonstrează altceva decât că sistemul funcționează, dar nu presupune că persoana în cauză din oficiu va vota la următoarele alegeri. Aplicația înregistrare prealabilă, nu stă la baza formării listelor electorale, dar reprezintă doar o informație statistică, necesară pentru deschiderea secțiilor de votare extrateritoriale peste hotarele țării”, se arată într-un comunicat al CEC.

Reacția completă a Comisiei Electorale Centrale o puteți citi AICI.

Amintim că, la 24 februarie 2019, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, în baza unui nou sistem de vot – sistemul de vot mixt, care presupune, alegerea a 51 de deputați în baza circumscripțiilor electorale și votarea a 50 de deputați pe listă de partid.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile