Logo Realitatea.md

Investitori italieni vor să deschidă o fabrică în R. Moldova care va transforma deșeurile în brichete de foc

27 Februarie 2020, 08:58 // Economie

Un grup de oameni de afaceri din Italia intenționează să construiască o fabrică pe teritoriul Republicii Moldova, specializată în sortarea, reciclarea și transformarea deșeurilor în brichete de combustibil. Potențialii investitori au discutat în acest sens cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

Foto: madrm.gov.md

Investitorii au precizat că sunt dispuși să acopere costurile proiectului, estimate la circa 130 de milioane de euro.

Potrivit lor, acest proiect va ajuta țara noastră în problema reciclării deșeurilor, dar și ar putea servi drept o sursă alternativă de aprovizionare a țării cu energie termică. Ei susțin că beneficiul acestui proiect rezidă în faptul că nu are efecte nocive asupra mediului, procedura de prelucrare a deșeurilor fiind una inofensivă.

„Din cele prezentate proiectul este unul interesant și inovativ, ce ar reduce cantitatea de deșeuri depozitate, iar cele ce nu pot fi reciclate ar putea fi transformate în energie - un beneficiu economic. Vom discuta intenția unui concept de proiect cu toate instituțiile de resort, vom analiza oportunitățile, impactul, pentru că este necesar să identificăm și să aplicăm cea mai bună metodă de valorificare e deșeurilor. Vom lua în calcul, în prim plan, minimalizarea efectelor nocive asupra mediului înconjurător”, a menționat Ion Perju.

Investitorii italieni au menționat că un proiect similar este realizat în țara lor, iar din prelucrarea a nouă milioane de tone de deșeuri se obțin 4,5 milioane de tone de brichete.

În Republica Moldova anual se produc circa un milion de tone de deșeuri.  

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile