Logo Realitatea.md

Ion Ceban își va începe activitatea la Primărie cu... chemări în judecată. PL îl atacă în instanță pentru declarațiile privind limba română

05 Noiembrie 2019, 09:10 // Actualitate

Partidul Liberal îl va ataca în judecată pe primarul nou ales al municipiului Chișinău în vederea obligării acestuia să respecte legislația în vigoare, inclusiv legislația lingvistică.

Foto Simbol

Chemarea în judecată a lui Ceban de către PL, se datorează faptului că noul primar ales a declarat aseară, în cadrul unei emisiuni televizate că vorbește „limba moldovenească”, iar pe 31 august vom sărbători în capitală la fel „Ziua limbii noastre, care este moldovenească”, în opinia primarului nou ales.

Astfel, PL „condamnă declarația iresponsabilă a lui Ivan Ceban, care este și una ilegală, având în vedere Declarația de Independență a Republicii Moldova , precum și Hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013”.

„Ivan Ceban, la fel ca oricare funcționar și demnitar de stat este obligat să respecte statutul limbii române, limba oficială a Republicii Moldova, precum și statutul limbilor vorbite de minorități. Acasă poate vorbi orice, în calitatea sa publică este obligat să vorbească limba română, este obligat să nu o insulte și să nu o poreclească. Există numai graiul moldovenesc al limbii române, lucru care ar fi trebuit să fie știut demult. Atunci când începi, din prima clipî, să lupți cu fantomele trecutului, nu mai ai timp să construiești viitorul, iar dacă mai lupți cu adevărul istoric, te faci de râs și în prezent. Sărbătoarea națională „Limba Noastră cea Română", așa vă rămâne, indiferent de fricile și frustrările unor necărturari, reprezentanți ai unei minorități electorale și ai rămășițelor mafiei oligarhice”, se arată într-un comunicat de presă al PL.

Amintim că, aseară, în cadrul unei emisiuni televizate, Ion Ceban a declarat că „limba moldovenească”, iar pe 31 augus va fi sărbătorită „Ziua Limbii noastre, care este moldovenească”, deși în campania electorală, socialistul Ion Ceban i-a făcut cel puțin două observații contracandidatului său de la ACUM, Andrei Năstase, să fie atent la greșelile de vorbire.

Mai exact, Andrei Năstase l-a acuzat pe viceprimarul de la Bucureşti, Aurelian Bădulescu, că ar acţiona la ordinele lui Vlad Plahotiuc şi Ion Ceban, arătându-se deranjat că a fost numit agent rus FSB. Astfel, Năstase l-a calificat drept „cloun”. Aici, Ion Ceban l-a corectat și i-a explicat că „în limba română se spune clovn și nu cloun”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3167 0.6786%
USD USD 17.8504 0.4417%
RUB RUB 0.2734 -1.8665%
RON RON 4.0200 0.3294%
UAH UAH 0.7286 -0.0960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
24 feb, 13:43 //

Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul (FOTO)

20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”