Logo Realitatea.md

Ion Ceban spune că nu are ce împărți cu Andrei Năstase, în afară de problemele Chișinăului

23 Octombrie 2019, 08:24 // Politica

„Noi acum nu avem ce împărți politic, avem o mie de probleme pe care trebuie să le rezolvăm împreună. Acesta este mesajul meu pentru toți absolut. Eu nu am acuzat, criticat, nu am răspuns la provocări niciunui candidat. Eu știu că noi trebuie acum să muncim ca să depășim problemele. Pentru că peste patru ani o să avem o altă problemă – n-o să avem cui să ne adresăm pentru că oamenii continuă să plece”, a declarat Ion Ceban în cadrul emisiunii „Punctul pe azi”, potrivit IPN, de la postul de televiziune TVR Moldova.

Foto: Adevărul.ro

Ion Ceban spune că indiferent de rezultatul voturilor în turul doi, o altă soluție mai rapidă și eficientă decât a avea o coaliție după modelul celui din Parlament nu există. „Noi avem 22 de consilieri din 51, avem înregistrat cel mai bun scor. Blocul ACUM are 19. Deci, matematic, astăzi avem peste 40 de mandate și putem face lucrurile să se miște foarte rapid”, a afirmat Ion Ceban.

Candidatul PSRM este convins că scenariul propus de dânsul va fi acceptat pentru că altă soluție n-ar exista. „Eu înțeleg că există, într-un fel sau altul, unele reticențe, dar noi am avut aceste discuții atunci când s-a creat coaliția la nivel central și am zis: „Oameni buni, da, noi avem păreri diferite, aceasta este la nivel politic, însă avem de făcut lucruri pe care le așteaptă oamenii”.

Comentatorul politic Ion Tăbârță este de părere că, dacă se păstrează ultimele tendințe și candidatul blocului ACUM nu face vreo gafă remarcabilă, atunci nu este exclus în turul doi, să existe, și de această dată, un primat al votului geopolitic – adică nu un vot pentru cineva, dar împotrivă. Expertul este de părere că propunerea făcută de Ion Ceban este una strategică și este o mișcare spre dreapta eșichierului politic pentru a atrage cât mai mult electorat din această direcție. „Iar domnul Năstase, evident, nu va veni acum cu un răspuns pentru că, venind cu un asemenea răspuns, riscă să-și piardă o bună parte din eventuali alegători, în sens că ei nu se vor prezenta la vot”, a spus el.

Ion Ceban a acces în turul doi cu 40,19% din voturile alegătorilor, iar contracandidatul său Andrei Năstase de la blocul ACUM - 31,08% din sufragii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4776 -0.4009%
USD USD 17.2651 -0.2865%
RUB RUB 0.2426 0.7475%
RON RON 4.0238 -0.4724%
UAH UAH 0.6398 -0.0469%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile