Logo Realitatea.md

Ion Chicu către enoriași: Se poate și trebuie în aceste zile să ne rugăm de acasă. Abțineți-vă!

21 Martie 2020, 19:01 // Actualitate

Seriviciile divine la bisericile din țară vor putea fi desfășurate mâine, duminică, 22 februarie, doar în aer liber, cu respectarea tuturor regulilor privind distanța socială, măsurile de protecție sanitară etc. Totodată, polițiștii vor supraveghea respectarea acestora, iar în caz de încălcări, persoanele vinovate vor fi pedepite. Despre aceasta a menționat azi premierul Ion Chicu, care a venit și cu un îndemn, în special către persoanele în etate, de a se ruga de acasă.

„Mâine este zi de duminică, zi de mers la biserică, de rugat... Toți suntem credincioși, toți ne rugăm Domnului și seara, și dimineața, dar cum ne spun și reprezentanții bisericii, oamenii trebuie să creadă și să se roage permanent și nu numaidecât de la biserică. Se poate și trebuie în aceste zile să ne rugăm de acasă. Să nu mergem la biserică pentru că punem în pericol viața apropiaților noștri în pericol.

În special, mă adresez persoanelor în etate. Dvs. mergeți la biserică și puteți să veniți acasă să contaminați nepoțeii, copiii Dvs. și puteți să le puneți viața în pericol. Doamne ferește dacă se întâmplă ceva cu ei, n-o să mai aveți viață liniștită”, a fost avertismentul premierului după ședința Centrului Unic de Comandă de sâmbătă.

El a adus exemplul cetățenilor moldoveni care au mers într-o excursie la Mănăstirea Poceaev din Ucraina, unde din totalul celor 35 de pasageri, a fost confirmată infectarea cu COVID-19 a opt persoane și „avem riscul că tot autobuzul cela este infectat”, a menționat Chicu.

„Încă un moment, din păcate, decesele de la această boală se termină cu înmormântări nu așa cum sunt tradițiile creștinești, [ci sunt] într-un regim special. Nu vă poate petrece nimeni, nu vă poate face nimeni serviciul [divin]. De aceea, vă rog, gândiți-vă suplimentar atunci când decideți să mergeți la biserică. Abțineți-vă”, a mai avertizat premierul.

La fel, premierul moldovean a îndemnat cetățenii la responsabilitate, avertizând în privința cetățenilor care vor decice să profite de vremea bună pentru a merge la frigărui mâine.

„Cu regret, trebuie să remarcăm că, dacă ar fi un nivel mai înalt de reponsabilitate, un comportament mai adecvat situației, probabil că ne-ar fi mai ușor. Și nu vorbesc de reprezentanții autorităților, dar le-ar fi mai ușor medicilor noștri care, „sutca” (n.r. 24 de ore) împrejur lucrează în spitalele respective, încercând să facă față, și fac față, acestei provocări. Rog societatea să vă gândiți, în primul rând, la ei. La acei medici care stau deja de trei săptămâni fără odihnă, fără nimic, doar să vă salveze viața.

Nu cred că ceea ce vedem noi pe trasee acum în jurul Chișinăului, cu frigărui, diferite sărbători, evenimente organizate în plină natură, se încadrează în conceptul de responsabilitate. Vă rog foarte mult, ușurați viața medicilor. Ajutați-le să vă salveze viața și sănătatea!”, a mai îndemnat premierul Ion Chicu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile