Logo Realitatea.md

Ion Chicu, la Forumul Investițional BERD: „Este foarte important să ne concentrăm pe produse cu valoare adăugată înaltă”

22 Noiembrie 2019, 14:34 // Economie

Premierul Ion Chicu participă la Forumul Investițional BERD, dedicat statelor Parteneriatului Estic, organizat în premieră, la Londra, de către Banca Europeană pentru Construcții și Dezvoltare cu prilejul aniversării a 10 ani a inițiativei PaE.

Foto: gov.md

Evenimentul reunește șefi de state și guverne din Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Ukraina, Belarus și Moldova, reprezentanți de nivel înalt ai UE și BEI, precum și investitori internaționali, pentru a identifica noi oportunități de investiție în proiecte naționale majore, a crește interesul investitorilor față de țările din regiune, dar și de a impulsiona cooperarea comercială între statele membre.

În luarea sa de cuvânt, prim-ministrul Ion Chicu a vorbit despre viziunea de dezvoltare a economiei naționale și a menționat progresele înregistrate de Guvern pentru stimularea creșterii investițiilor în sectoarele cheie și dezvoltarea economică durabilă a țării.

„Este foarte important să ne concentrăm nu numai pe produse tradiționale, dar să trecem la  cele cu valoare adăugată înaltă, care folosesc materii prime locale pentru prelucrare și să asigurăm exportul acestora la un nivel tehnologic avansat. Vrem să promovăm și viziunea noastră clară asupra unei agriculturi performante. Trebuie să fii cel mai bun, în ceea ce ești deja bun”, a declarat Ion Chicu. Spre exemplu, sectorul automotive s-a dovedit a fi o istorie de succes în Republica Moldova. Volumul exporturilor și numărul de joburi create se dublează în fiecare an, ajungând la 15 mii de angajați în acest sector, în anul 2018.

BERD este unul dintre principalii partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, volumul total de investiţii BERD în RM până în prezent este de 1,29 miliarde de euro prin intermediul a 128 de proiecte.

Citeste tot despre: BERD, chicu, forum investițioal, Londra
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3895 -0.2285%
USD USD 17.2619 0.2014%
RUB RUB 0.2426 -0.8987%
RON RON 4.0083 -0.3034%
UAH UAH 0.6355 0.2840%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile