Logo Realitatea.md

Ion Chistruga, moldoveanul care a regizat filmul „Golgota Basarabiei”, s-a stins din viață

09 Noiembrie 2018, 15:16 // Life

Cunoscutul regizor, operator și scenarist moldovean, Ion Chistruga, s-a stins din viață la vârsta de 66 de ani. Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare de către rudele și prietenii regizorului, care au transmis mesaje de condoleanțe.

Foto: Facebook.com

”O veste tristă -A plecat spre veșnicie o personalitate de primă mărime a culturii noastre, dl Ion Chistruga . Cu deosebit respect și considerație, să-i urăm drum lin către cele sfinte. Sincere condoleanțe familiei îndoliate!”, scrie deputata PL Alina Zotea.

”A decedat Ion Chistruga, un bun prieten de-al meu. Trebuia să renască, împreuna cu Loteanu, cinematografia R.M. A făcut cat a putut. A reușit multe. Principala lui peliculă ”Golgota Basarabiei” pentru care a fost decorat cu ordinul Repubicii a luat-o cu el în ceruri. Este un unionist convins. De acolo, din țării, ne va ține pumnii pentru cauză și neam. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, scrie Vasile Grozavu.

”Din păcate, astăzi la orele 16.30, a pierdut îndelungata luptă cu boala crâncenă dl Ion Chistruga - o personalitate marcantă a cinematografiei naționale, regizor, operator și scenarist, autor a numeroase filme apreciate în Republica Moldova și peste hotarele țării, în
2002 decorat cu titlul de „Om emerit" pentru activitatea sa artistică, și în 2010 cu „Ordinul Republicii pentru capodopera documentară „Golgota Basarabiei" și "Ordinul Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru Mireni".

Lumina dăinuirii noastre a mai pierdut o flacără care ardea cu uriașă iubire pentru neam, țară și artă... și nădejde de a mai avea parte de câteva zile în plus.

Familia Șiman aduce sincere condoleanțe familiei dlui Chistruga și îi împărtășește durerea profundă, am fost onorați să îl cunoaștem și să îl avem în calitate de un foarte apropiat prieten. Dumnezeu să îl odihnească-n pace, scrie Augustina Şiman. 

”Mulțumim dl Ion Chistruga pentru tot ce a făcut, pentru ce ne-a lăsat..
Cu drag îmi amintesc zilele și nopțile petrecute în studio la el, lucrând împreună cu Alina Ciutac la diferite filme/spoturi.. și dumnealui care mereu ne sugera câte o idee, verifica ce montăm și cum, critica când trebuia! Un om deosebit, căruia îi vom simți lipsa. Nu îmi vine să cred că nu mai este printre noi. Condoleanțe familiei îndurerate!”, scrie Cristina Boaghi.

Născut la 11 decembrie 1951 în comuna Sculeni, raionul Ungheni, Republica Moldova. A absolvit şcoala medie la Chişinău, în anul 1969. Din anul 1972 a început să activeze la studioul „Moldova-film" în calitate de fotograf în echipele de filmare, asistent de operator, operator al filmelor de animaţie, operator al filmelor documentare.

Pe parcursul anilor 1989-1997 a activat la studiourile: „Belarusfilm", „Mosfilm", la studioul „M. Gorki" de la Moscova şi prin contracte în cadrul echipelor de filmare ale altor studiouri.

În anul 1997 se întoarce în Republica Moldova şi activează în baza contractelor la „Moldova-film" în calitate de operator şi regizor al filmelor de ficţiune şi documentare.

În 2010 în regia lui Ion Chistruga și Alina Ciutac este lansat filmul „Golgota Basarabiei” care prezintă ororile regimului comunist din Uniunea Sovietică ca urmare a desecretizării arhivelor KGB-ului.

Citeste tot despre: Ion Chistruga a murit, regizor
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0147 -0.4130%
USD USD 17.9432 0.0558%
RUB RUB 0.2780 -0.0360%
RON RON 4.2050 -0.3791%
UAH UAH 0.6835 0.4409%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile