Logo Realitatea.md

Ion Lazarenco Tiron va înota 30 de km pe Nistru pentru drepturile copilului

22 Iulie 2019, 16:27 // Life

Candidatul Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace, Ion Lazarenco Tiron va înota 30 de km pe râul Nistru pentru a sensibiliza publicul larg cu privire la importanța respectării drepturilor copilului. Evenimentul va avea loc la 25 iulie, data creării Convenției ONU privind Drepturile Copilului, care este la cea de-a 30 aniversare.

Foto: Facebook/Denis Roșca

Acțiunea este organizată de UNICEF, iar la eveniment vor participa, Ion Lazarenco Tiron, candidatul Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova, Desiree Jongsma, Maia Banarescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului în Republica Moldova, precum și cei 130 de copii din întreaga țară care au format corul incluziv La La Play Voices, împreună cu dirijorul Andriano Marian.

Ion Lazarenco este printre puținii oameni de pe glob, care a reuși să traverseze înot din prima încercare cele 7 strâmtori, numite și provocări ale Oceanului: Canalul Mânecii, Strâmtoarea Gibraltar, Canalul de Nord, Canalul Catalina, Canalul Molokai, Canalul Tsugaru și Strâmtoarea Cook. 

A fost declarat Omul Anului 2018 de către Asociația Mondială a Înotătorilor de Ape Deschise, iar la începutul anului curent a fost declarat candidat oficial al Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace.       

Convenția ONU a fost adoptată pe 20 noiembrie 1989. Republica Moldova a aderat la aceasta în 1993, după ratificare de către Parlament.

Acest lucru înseamnă că autoritățile naționale, locale și societatea civilă trebuie să depună eforturi comune pentru ca drepturile tuturor copiilor de la noi din țară să fie respectate, cum ar fi accesul la educație, sănătate, dreptul la familie și un mediu fără violență, supraviețuire, precum și dreptul la opinie și liberă exprimare.

VEZI ȘI:

Un moldovean a înotat astăzi strâmtoarea Cook reușind să învingă cele Șapte Oceane: „Despre el se va vorbi pe toate continentele”

Moldoveanul care ar putea fi nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace. Află-i povestea într-un film documentar (VIDEO)

Înotătorul moldovean Ion Lazarenco - Tiron, desemnat omul anului 2018 de Asociaţia Mondială de Nataţie în Ape Deschise

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4865 -0.8931%
USD USD 17.6756 -0.2995%
RUB RUB 0.2823 -1.4660%
RON RON 4.0761 -0.9333%
UAH UAH 0.7201 -0.7853%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile