Logo Realitatea.md

Ion Sturza nu va candida la președinție: ”Ca să candidezi undeva, trebuie să fii convins că cineva te va vota”

18 Martie 2016, 23:31 // Politica

Fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza nu va candida la funcția de șef al statului, pentru că nu are convingerea că va fi susținut de electorat. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii ”ÎnPROfunzime” de la postul de televiziune Pro TV. 

”Bineînțeles că nu. Cel puțin acum. Nu poți așa din mers fără a înțelege logica evenimentelor din RM. Ca să candidezi undeva, trebuie să fii convins că cineva te va vota. Eu nici pe departe nu am convingerea asta. Una e să fii în cercuri înguste foarte popular, și alta să fii popular în cercuri mai largi și să fii convins că există opțiuni de vot etc.”, a declarat Ion Sturza.

În opinia lui Sturza, pentru a candida la funcția de președinte al țării, este nevoie de forțe politice care au capacitatea de a mobiliza electoratul.

”Este un proces politic. Ca să candidezi, trebuie să ai în spatele tău forțe politice care au structuri, capacitatea de a mobiliza electoratul. Sunt sceptic de faptul că o figură fără un suport politic, un candidat independent are șanse, chiar dacă ar mobiliza resurse mari, mediatice ca să fie un candidat plauzibil pentru alegeri”, a adăugat Ion Sturza.

Fiind întrebat de eventualii candidați la funcția de șef al statului, Ion Sturza a declarat că este firesc ca Maia Sandu și Andrei Năstase să candideze, pentru a-și întări structurile de partid.

”Ei sunt eligibili pentru a candida, să-și consolideze imaginea, notorietatea și un proces electoral pentru un proiect politic de lungă durată, chiar dacă există riscul de a nu avea un rezultat decent”, a mai spus Sturza.

Realitatea.md amintește că în data de 4 martie 2016, Curtea Constituțională a hotărât că următorul preşedinte al ţării trebuie să fie ales direct de popor şi nu de Parlament, revenindu-se astfel la practica prevăzută în Constituție până în anul 2000.

LIVE! Ion Sturza participă la emisiunea ”În PROfunzime”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile