Logo Realitatea.md

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

17 Ianuarie 2020, 12:39 // Politica

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a declarat că autorităţile de la Bucureşti vor schimba logica finanţărilor pentru Republica Moldova. Potrivit TVR, s-a avut în vedere că Bucureştiul va finanţa doar proiecte concrete, la nivel local. Mai mult, diplomatul s-a arătat deranjat că, în pofida investiţiilor mari ale României, conform unor sondaje de opinie, mulţi dintre cetăţenii Republicii Moldova consideră Rusia unul dintre principalii investitori, deşi Moscova nu investeşte nici pe departe. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei vizite la Bălți.

Cel puţin o perioadă vom fi foarte atenţi cu cine vom lucra, pentru că vrem ca beneficiarii cu adevărat a acestor proiecte să fie cetăţenii Republicii Moldova. La Chişinău când ajungi, vei fi surprins chiar şi ca diplomat străin să vezi câte vile frumoase, câte maşini scumpe circulă, în condiţiile în care salariul în Republica Moldova este foarte jos. Este o discrepanţă uriaşă şi cu toate aceastea de fiecare dată se cer bani din afară”, a declarat diplomatul.

Acesta a reiterat câteva din proiectele finanțate, cum ar fi: circa 1.000 de grădințe renovate; 190 de microbuze școalare pentru raioane; mii de burse pentru liceeni, studenți și masteranzi basarabeni per an; peste 1.100 de locuri gratuite în taberele de odihnă din România; renovarea a 16 secții doar la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău; crearea unui Centru modern de Transfuzii la Cahul; proiectul SMURD întru salvarea a zeci de pacienți; renovarea Sălii cu Orgă și a Muzeului Național de Arte; inițierea reconstrucției Teatrului „Bogdan Petriceicu Hașdeu” la Cahul.

„Mă doare sufletul şi am primit întrebări din România – ce faceţi, de ce finanţaţi grădiniţe în Republica Moldova, când aveţi grădiniţe nefinanţate în România. Anul trecut am avut o situaţie jenantă şi dezastruoasă, când un copil a căzut într-o hazna, fiindcă era în curtea şcolii. Cu toate astea, Guvernul României a finanţat multe obiective, aici, în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire. Fostul ambasador al SUA ştiţi ce spune? - Americanii fac drumuri, românii fac grădiniţe, iar moldovenii votează cu Rusia. Închei citatul”, a adăugat Daniel Ioniță.

Este de menționat că recent, la spectacolul de gală dedicat Zilei Culturii Naţionale, de la Sala cu Orgă, clădire renovată cu bani oferiţi de contribuabilii români, Ministerul Culturii de la Chişinău nu a invitat niciun reprezentant al ambasadei României.

Sondajul la care s-a referit ambasadorul României la Chișinău este cel realizat de Institutul Republican Internaţional. Cetăţenii moldoveni au fost întrebaţi ce cred despre statele care au investit în Republica Moldova. Au clasat pe primul loc UE, cu 47 la sută, pe locul doi - Rusia cu 27%, pe locul trei - SUA cu 5%. România a fost poziționată pe ultimul loc - cu 4 la sută.

CITEȘTE ȘI:

Iohannis: Vom relua cooperarea deplină cu Republica Moldova, când vom vedea continuarea parcursului european

(VIDEO) Șeful statului comentează declarațiile omologului român: „... frații de peste Prut...”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile