Logo Realitatea.md

Ipoteză: Președintele Libanului nu exclude un „atac extern” sau „neglijență” în cazul exploziei din Beirut

07 August 2020, 17:24 // În lume

Preşedintele libanez Michel Aoun a declarat vineri că explozia devastatoare produsă marţi în portul Beirut este rezultatul „fie a unei neglijenţe, fie a unei intervenţii străine'', el evocând şi ipoteza „unei rachete'', transmite AFP, scrie Agerpres.

Foto: RFI România

„Este posibil să fi fost cauzată de neglijenţă sau de o acţiune externă, cu o rachetă sau o bombă'', a declarat şeful statului libanez în timpul unei întâlniri cu presa.

Este pentru prima dată când un oficial libanez avansează ipoteza unei intervenţii externe care să fi provocat această explozie, până în prezent fiind evocată doar pista unui accident.

Preşedintele libanez, în vârstă de 85 de ani, a mai spus că i-a cerut personal preşedintelui francez Emmanuel Macron, venit joi la Beirut, să furnizeze autorităţilor libaneze imagini aeriene pentru a determina dacă în acel moment avioane sau rachete pătrunseseră în spaţiul aerian al Libanului. „Dacă francezii nu au aceste imagini disponibile, le vom solicita altor ţări'', a completat Michel Aoun, un preşedinte criticat violent de populaţia care denunţă incompetenţa autorităţilor şi corupţia.

Deflagraţiile provocate de explozia a circa 2.700 de tone de nitrat de amoniu depozitate de şase ani în condiţii necorespunzătoare în portul capitalei libaneze s-a soldat cu 153 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform ultimului bilanţ provizoriu, iar sute de mii de locuitori ai oraşului parţial devastat au rămas fără adăpost.

În plus faţă de nitratul de amoniu, procurorul militar libanez care investighează cazul a declarat că în acel loc se aflau de asemenea materiale puternic inflamabile.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile