Logo Realitatea.md

Iranul, amenințare către SUA: „Bazele și aeronavele americane din regiune se află în raza rachetelor noastre”

15 Septembrie 2019, 17:34 // În lume

Un comandant al Gardienilor Revoluției din Iran a declarat duminică dimineața că bazele militare și aeronavele Statelor Unite din regiune se află în raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene, relatează Reuters, preluată de Mediafax.

Foto: digi24

„Oricine ar trebui să știe că bazele și aeronavele americane pe o distanță de 2.000 de kilometri în jurul Iranului se află în raza de acțiune a rachetelor noastre”, a declarat Amir Ali Hajizadeh, liderul forțelor aerospațiale ale Gardienilor Revoluției.

De asemenea, comandantul a transmis că Iranul a fost mereu pregătit pentru un război, conform agenției de presă semi-oficiale Tasnim.

Declarațiile comandantului au fost făcute în contextul în care Statele Unite au acuzat Iranul că se află în spatele atacurilor cu dronă asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, ceea ce e de natură să amplifice tensiunea din Orientul Mijlociu.

Două instalaţii petroliere din Arabia Saudită au fost afectate de incendii în urma unor atacuri cu drone, sâmbătă dimineaţă. Ca urmare, producţia de petrol a Arabiei Saudite a fost redusă la jumătate. Locaţiile bombardate sunt deţinute de compania de stat Aramco şi au fost închise temporar. Împreună, cele două instalaţii reprezintă 50% din producţia totală de petrol al regatului saudit. Acţiunea a fost revendicată de rebelii Huti din Yemen, aliaţi ai regimului de la Teheran.

Analiştii spun că preţul global al petrolului ar urma să crească din cauza problemelor din Arabia Saudită.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a acuzat Iranul că a lansat un atac fără precedent „împotriva aprovizionării energetice mondiale” și a acuzat Teheranul că doar mimează diplomația.

Purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Abbas Moussavi, a respins duminică acuzaţiile şefului diplomaţiei americane, dând de înţeles că acestea ar avea ca scop să justifice „viitoare acţiuni” împotriva Iranului. „Astfel de acuzaţii şi remarci sterile şi oarbe sunt de neînţeles şi lipsite de sens”, a declarat Moussavi într-un comunicat în care menţionează că declarațiile americane vizează „să strice reputaţia unei ţări, cu obiectivul de a crea un cadru pentru viitoare acţiuni împotriva sa”, informează Agerpres.

Citeste tot despre: amenințare, Iranul, rachete, SUA
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile