Logo Realitatea.md

Irina Rimes a fost desemnată ambasadoarea Zilei „Constantin Brâncuși” 2020 în România

17 Februarie 2020, 15:34 // Life

Cântăreaţa Irina Rimes a fost desemnată ambasadoarea Zilei „Constantin Brâncuşi” 2020 în România. La întâlnirea cu presa aceasta s-a arătat mulțumită dar totuși a declarat că nu știe dacă este cea mai bună alegere, scrie News.ro.

Foto: news.ro

Reprezentanţii evenimentului şi ai lui Rimes declară că ea nu este este afiliată Partidului Naţional Liberal, iar activitatea legat de Ziua „Brâncuşi” este întreprinsă pro bono. Jurnaliştilor prezenţi la conferinţă le-a fost pus în vedere de la început să nu adreseze vreo „întrebare politică”. În general, ministrul român al Culturii a subliniat dorinţa de a aduce cultura cât mai aproape de tineri.

Într-un discurs amestecat, Rimes a amintit că, acum, la vârsta de 28 de ani, încă primeşte mâncare de la mama ei, iar împreună cu fraţii cântă colinde, despre Iisus şi păstori, despre dor şi ţară. Ea a vorbit despre geniile româneşti celebre în lume de sute de ani, alte ţări neputându-se lăuda cu asemenea personalităţi.

„Ştiu un lucru sigur: Noi, românii, avem o cultură cu care ne putem mândri. Pentru că ceea ce avem noi e ceva ce se cam pierde în Vest, dacă nu s-a pierdut de tot. Ţara noastră a fost pusă pe harta culturală a Europei de nişte personalităţi, genii despre care se vorbeşte de secole, între care şi Constantin Brâncuşi. Personalităţile astea au crescut cu aceleaşi valori cu care creştem şi noi”.

Întrebată cum va contribui concret la Ziua „Constantin Brâncuşi”, ea a spus: „Eu ştiu să cânt şi să vorbesc. Mai mult să cânt”. A precizat că nu va face un cântec dedicat artistului plastic, ci s-ar rezuma la a publica mesaje pe reţelele de socializare.

„Simpla prezenţă a ei deja contează enorm, pentru că intrăm pe un segment de public care altfel nu ar fi fost interesat”, a completat ministrul Gheorghiu.

Cântăreaţa a adăugat: „M-aş folosi mai degrabă de proiectul Irina Rimes pe partea de social media. Să le povestesc oamenilor despre acest eveniment, despre cultura noastră. Probabil, o să postez despre asta”.

Mai multe premiere vor avea loc în preajma zilei de 19 februarie, data la care s-a născut artistului. Cea mai importantă - inaugurarea, pe 18 februarie, la Târgu Jiu, a Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, în casa Barbu Gănescu, în care a locuit sculptorul în perioada în care a lucrat la ansamblul monumental „Calea Eroilor”.

În curtea Muzeului Naţional de Artă al României, pe 19 februarie, de la ora 19.00, va avea loc un spectacol de proiecţii, iar pe tot parcursul zilei accesul va fi gratuit la MNAR, care va organiza şi vizite ghidate în sala „Brâncuşi”. Holograma 3D a sculptorului şi lucrări consacrate vor fi prezentate în curtea MNAR şi reprezintă o premieră în România.

Citeste tot despre: Brâncuși, Irina Rimes
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile