Logo Realitatea.md

Israel se clasează pe locul 8 printre principalii investitori ai Republicii Moldova

09 Mai 2019, 09:30 // Economie

În Republica Moldova activează 336 de întreprinderi cu capital israelian, investițiile însumând 53,905 milioane de lei. După numărul de întreprinderi, Statul Israel se clasează pe locul 8 printre principalii investitori ai Republicii Moldova, iar după valoarea capitalului investit – pe locul 20.

Foto: mei.gov.md

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut o întrevedere cu reprezentanții Coaliției naționale pentru susținerea evreilor din Eurasia (NCSEJ). Părțile au discutat despre cooperarea economică a țării noastre cu Statul Israel și Statele Unite ale Americii, precum și despre climatul investițional al Republicii Moldova și promovarea imaginii la nivel internațional prin prisma cooperării cu organizațiile internaționale evreiești.

În cadrul discuțiilor, ministrul a informat reprezentanții NCSEJ despre oportunitățile investiționale pe care le oferă țara noastră în domenii precum infrastructura, automotive, transportul aerian, telecomunicații şi IT, turism. Mai mult, Chiril Gaburici a menționat că în anul 2018, Republica Moldova a înregistrat o creșterea a PIB-ului intern cu 4%, ceea ce denotă o dezvoltarea durabilă a economiei naționale.

„Suntem interesați în lansarea proiectelor reciproc avantajoase și pledăm pentru extinderea cooperării economice între țările noastre, în special prin atragerea investițiilor israeliene în Republica Moldova. Țara noastră este atractivă ca platformă de investiții, avem o poziție geografică favorabilă și dispunem de Acorduri de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, Comunitatea Statelor Independente, statele Balcanice și Turcia, care oferă acces liber la bunuri și servicii pe o piață de aproximativ 800 de milioane de potențiali clienți”, a precizat ministrul.

De asemenea, Chiril Gaburici a încurajat companiile israeliene să participe în activitatea Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale din Republica Moldova și Parcului IT „Tekwill”.

Președintele NCSEJ Daniel Rubin, a reiterat  importanța dezvoltării relațiilor bilaterale moldo-israeliene şi a menționat despre importanța implementării Planului pentru includerea patrimoniului istoric și cultural evreiesc din Republica Moldova în circuitul turistic internațional.

VEZI ȘI:

Câți bani au trimis moldovenii acasă? Cele mai multe transferuri provin din Israel

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile