Logo Realitatea.md

Istoria se repetă. Igor Dodon a fost suspendat din nou temporar din funcție de către Curtea Constituțională (VIDEO)

24 Septembrie 2018, 11:39 // Politica

Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din nou din funcție pe președintele țării, Igor Dodon, din motiv că nu și-a onorat obligațiunile privind numirea în funcție a noilor miniștri ai Sănătății și Agriculturii. Interimatul funcției urmează să fie asigurat de către președintele Parlamentului, Andrian Candu sau chiar de către premierul Pavel Filip.

„Astăzi din nou am văzut o modalitate de utilizare a Curtii pentru luptele politice. Eu nu știu pentru cine dintre cetățeni nu este clar că numirea miniștrilor urmează a fi făcută printr-un compromis. În functia de miniștri trebuie să fie persoane integre, care să nu sunt vizați în anchetele Autorității Naționale de Integritate sau rapoartele Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Trebuie să fie persoane competente, nu doar să aibă studii superioare cu totul și cu totul în alte domenii, fără experiență pentru funcția aplicată. Ne pare rău că CCM a neglijat Codul jurisdicției inclusiv, pentru că doi deputați nu au avut dreptul să inițieze o asemenea sesizare – unicul organ competent fiin Parlamentul. Noi nu înțelegem de când doi deputați sunt portavoce a premierului, iar ce va urma deja este responsabilitatea actualei guvernări”, a spus consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, după pronunțarea deciziei de către CCM.

Amintim că, la 18 septembrie curent, Coaliția de guvernare, în frunte cu PDM au luat decizia de a face în cadrul Cabinetului de miniștri remanieri de cadre. Astfel, Svetlana Cebotari, Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), și Liviu Volconovici, Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), au fost retrași din funcție. La MSMPS a fost desemnată Silvia Radu, iar la MADRM Nicolae Ciubuc, candidaturi respinse de către șeful statului pentru a fi numiți în funcție.

Din aceste considerente, pentru a nu admite un blocaj instituțional, un grup de deputați s-a adresat Curții Constituționale pentru a se expune asupra decizie președintelui, pentru că a refuzat să semneze decretele de numire în funcție a celor doi miniștri.

De menționat că, autorii sesizării - deputații PDM Eugeniu Nichiforciuc și Sergiu Sîrbu, precum și reprezentantul Guvernului nu s-au prezentat la ședința CCM, iar consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, nu a fost împotrivă ca ședința să se desfășoare chiar și în lipsa autorilor sesizării.

Realitatea.md amintește că, Igor Dodon a fost suspendat anterior de trei ori din funcție de către Înalta Curte Supremă pentru același lucru. Prima dată s-a întâmplat în luna octombrie 2017, atunci când Igor Dodon a refuzat deliberat să-și execute atribuțiile constituționale de numire în funcție a candidatului propus la șefia Ministerului Apărării, și anume – Eugen Sturza. Mai multe  aici. A doua oară, șeful statului a refuzat să semneze decretele de numire în funcție a șapte miniștri propuși de Guvernul Filip. Totul s-a întâmplat la începutul acestui an. Tot în ianuarie 2018, Dodon a fost suspendat din nou din motiv că nu și-a respectat obligațiunile de serviciu, refuzând în mod repetat să promulge modificările legislative privind anti-propaganda rusă pe teritoriul Republicii Moldova. În toate cazurile, interimatul a fost asigurat de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

VEZI ȘI:

Vlad Plahotniuc, după ședința Consiliului Politic Naţional al PDM: Componența Guvernului va fi modificată (VIDEO)

Un NOU val de remanieri la Guvern! Cine sunt cei doi miniştri care vor rămâne fără fotolii (VIDEO)

ULTIMA ORĂ! Silvia Radu, propusă pentru funcția de ministru al Sănătății

De la AIPA, în fruntea unui Minister: Cine este Nicolae Ciubuc - propus pentru funcţia de ministru al Agriculturii

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0739%
USD USD 17.2814 0.1640%
RUB RUB 0.2358 0.8986%
RON RON 4.3095 0.0859%
UAH UAH 0.6162 -0.0973%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile