Logo Realitatea.md

ISTORIE DE SUCCES: Prima femeie de etnie romă din Moldova, aleasă în calitate de consilieră locală în orașul Râșcani

08 Aprilie 2016, 18:16 // Societate

De Ziua Internațională a Romilor, care este sărbătorită astăzi, Programul ONU „Femeile în politică” a prezentat istoria de succes a Laurei Bosnea, de 28 de ani, o femeie de etnie romă, aleasă în calitate de consilieră locală în orașul Râșcani. 

Foto: md.one.un.org

„Când aveam 21 de ani, soțul meu m-a „furat” de la tatăl meu. Eram studentă la momentul respectiv. Tatăl meu a fost de acord, însă cu o singură condiție - soțul să mă lase să termin Facultatea de Drept. Dar am ajuns să avem doi copii și nu am mai putut să-mi închei studiile.

Nu eram genul de om care să stea acasă, așa că m-am implicat în rezolvarea problemelor comunității. Fiind de etnie romă, am vrut să mă asigur că drepturile romilor sunt respectate în comunitatea noastră și am devenit mediatoare comunitară între romi și administrația locală.

Nu a durat mult timp până să fiu aleasă în consiliul local. În 2015, am devenit una dintre primele două femei consiliere de etnie romă din Republica Moldova. Însă având doar 28 de ani și fiind și de etnie romă, este destul de dificil să obțin recunoașterea celor din jur.

Soțul mă acuză că mi-am abandonat copiii. Și asta pentru că, zi după zi, de la răsăritul soarelui până la apus, încerc să ajut alți copii din comunitatea noastră, în timp ce o bonă are grijă de ai mei. Soțul meu, însă, are o altă părere. El consideră că o femeie trebuie să rămână acasă, pentru a avea grijă de treburile casnice și de copii. Însă eu încerc să-l conving că țelul meu este să ajut persoanele defavorizate și să lupt pentru dreptate.

Dar eforturile mele au dat roade. Din momentul în care am devenit consilieră, 79 de copii romi au fost înregistrați în școli. Acum, străzile locuite de romi sunt iluminate și au fost instalate coșuri de gunoi. Ați putea crede că acestea sunt realizări minore, dar am luptat din greu ca acestea să devină realitate.

Planul meu de viitor este să absolvesc, totuși, Facultatea de Drept și să construiesc un centru comunitar pentru femeile și copiii din grupurile vulnerabile. Simt că aceasta este misiunea mea aici”, povește Laura Bosnea.

Laura Bosnea, de 28 de ani, a fost aleasă în consiliul local din orașul râșcani în 2015, fiind una dintre primele femei consiliere rome din Republica Moldova. Înainte de a intra în cursa electorală, ea a participat la mai multe seminare de instruire pe leadership și organizare de campanii, oferite de programul onu „femeile în politică”, un program implementat în comun de două agenții ONU - UN Women în Moldova și PNUD moldova, cu sprijinul financiar al Guvernului suediei.

Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 10 își propune să sprijine și să promoveze incluziunea socială, economică și politică a tuturor, indiferent de vârstă, sex, dizabilitate, rasă, etnie, origine, religie, statut economic sau altul.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4425 -1.2013%
USD USD 16.5518 -0.3846%
RUB RUB 0.2245 -0.7077%
RON RON 4.0207 -1.1967%
UAH UAH 0.5998 -0.0333%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile