Logo Realitatea.md

Istorii de succes a femeilor cu dizabilități. UN Women Moldova a lansat o broșură despre realizările femeilor cu nevoi speciale (FOTO)

10 Februarie 2018, 17:35 // Life

Organizației Națiunilor Unite „UN Women Moldova” a lansat recent broșura „Femei puternice cu abilităţi diferite", care conține zece istorii de succes ale femeilor cu dizabilități din diferite domenii, pentru a promova potențialul femeilor și contribuția lor enormă în comunitate.

În cadrul evenimentului de lansare a publicației, eroinele istoriilor au povestit despre cum au reușit în sport, artă, pedagogie, și alte domenii, despre stereotipurile pe care le-au depășit, despre cum și-au apărat drepturile în diferite situații, cum ar fi în procesul angajare, acces la studii, depășirea violenței domestice, dreptul la accesibilitate și altele. Ele au îndemnat publicul să aibă curaj și să-și ceară drepturile.

Emma Matreniuc este una dintre eroinele istoriilor. Prin organizația „Vivere" pe care a fondat-o, ea lucrează cu autorităţile publice locale pentru ca străzile, clădirile și transportul public din orașul său natal, Edineţ, să fie mai accesibile. „Munca de zi cu zi m-a învăţat să aplic tactica paşilor mărunţi în crearea unui mediu fără bariere pentru toate persoanele cu dizabilităţi din oraşul Edineţ. Știu cât de uşor sau greu se integrează aceştia în comunitate. La fel am învăţat cum să menţin un dialog permanent cu autorităţile publice, cu partenerii şi societatea civilă", menţionează Emma Matreniuc.

 „Scrierea acestei lucrări m-a motivat personal, ca şi femeie cu dizabilităţi, să lupt alături de ele pentru sporirea vizibilităţii potenţialului existent în fiecare dintre noi, pentru crearea unei imagini pozitive, pentru a ne bucura pe deplin de drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului", a spus autoarea lucrării, Mariana Ţîbulac-Ciobanu, jurnalistă, doctor în istorie.

Lucrările urmează a fi prezentate în cadrul a cinci evenimente și discuții în localitățile din Moldova. Publicația „Femei puternice cu abilităţi diferite" a fost realizată în cadrul inițiativei UN Women Moldova cu susţinerea Guvernului Suediei, și este disponibilă şi pe site-ul moldova.unwomen.org.

Potrivit statisticilor oficiale, numărul persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova constituie circa 184 mii de persoane, iar 48% dintre acestea sunt femei și fete.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0864 0.3582%
USD USD 17.9850 0.2330%
RUB RUB 0.2802 0.7914%
RON RON 4.2180 0.3092%
UAH UAH 0.6839 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile