Logo Realitatea.md

Iurie Leancă: Sunt convins că există soluţii pentru reanimarea parcursului nostru european

18 Noiembrie 2015, 12:37 // Politica

Clasa politică din Republica Moldova trebuie impusă prin presiuni din interior și exterior pentru a-și tria voinţele politice. Cel puțin de această părere este liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, potrivit căruia există soluții pentru salvarea cursului european a Republicii Moldova.

„Trebuie să găsim forţe noi, să tragem o linie, să depăşim frustrările, emoţiile şi supărările. Noi trebuie să găsim o soluţie nu doar să salvăm parcursul nostru european, ci să modernizăm ţară. Eu sunt convins că soluţii pentru reanimarea parcursului nostru european exista”, a menționat Leancă într-un interviu pentru „Deutsche Welle”.

Președintele PPEM spune că, Republica Moldova poate fi ajutată de către Uniunea Europeană doar dacă aceasta își va face temele pentru acasă. „De astăzi înainte nu mai poate miza nimeni la Chişinău pe susţinere financiară, politica doar în contextul regional geopolitic. Numai dacă ne facem temele, vom fi ajutaţi, inclusiv financiar. Aceste elemente de constrângere ne vor ajuta să ne mişcăm diferit acum decât înainte, inclusiv pe reforma justiţiei”, a declarat președintele PPEM.

Totodată, potrivit fostului prim-ministru, în ultima perioadă de timp Republica Moldova a pierdut mai multe oportunităţi de dezvoltare, mai multe obiective nu au fost realizate, iar unele au fost suspendate.

„Încă din 2013 am iniţiat cu România nu doar proiectul gazoductului, ci şi cel de interconexiune pe energie electrică. La începutul anului în curs trebuia să fie finalizate studiile de fezabilitate pentru ambele proiecte. Conform discuţiilor cu specialiştii de la Chişinău, Bucureşti şi Bruxelles, în anii 2013-2014, cu posibili finanţatori de la BERD şi BEI, în toamna acestui an trebuia să înceapă deja lucrările fizice de construcţie a ambelor interconexiuni. Am pierdut un an. Dacă vom continua să ne lamentăm, nu vom rezolva nimic”, a mai subliniat Leancă.

Realitatea.md amintește că președintele PPEM, Iurie Leancă, împreună cu conducerea partidului, au efectuat o vizită de lucru în Germania, la invitația fundației Konard-Adenauer. Potrivit acestuia, în cadrul vizitei la Berlin au fost purtate discuții despre felul în care PPEM ar putea prelua cele mai bune practici din Occident în construcţia unui partid veritabil european.

„Noi nu vrem să inventăm bicicletă, noi vrem să învăţăm, iar Fundaţia Konrad Adenauer ne-a oferit şansa să vorbim cu reprezentanţii Uniunii Creştin-Democrate, cu parlamentari, cu experţi” a precizat Leancă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.0000%
USD USD 18.4281 0.0000%
RUB RUB 0.2348 0.0000%
RON RON 4.1664 0.0000%
UAH UAH 0.6689 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)