Logo Realitatea.md

Iurie Leancă către Alexandr Slusari: „Nu săpa groapa altuia, că singur vei cădea în ea”

14 August 2019, 18:38 // Politica

Iurie Leancă a venit cu o reacție, după ce, ieri, Alexandr Slusari a anunțat că a sesizat Ptocuratura Generală ca să deschidă dosare penale pe numele său, dar și pe numele lui Andrian Candu, Anatol Arapu și Dorin Drăguțan.

Foto: moldova.org

„Acest expert în legume, pe nume Slusari, folosește tribuna Parlamentului pentru a face declarații politice răsunătoare (ca un papagal, pentru că astfel de declarații „le cântă” șeful său de partid la TV de ani de zile), în încercarea de a-și ascunde în fața propriului electorat incapacitatea de a-și respecta promisiunile și de a contribui la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor moldoveni. Pe lângă faptul că Slusari, ca și șeful său de partid - Năstase, dă dovadă (sau se prostește) a câta oară că nu are cunoștințe elementare în domeniul pe care, cică, îl investighează, acest deputat încalcă flagrant legea”, spune Leancă.

Potrivit fostului premier, un deputat, fie el și președinte al unei comisii de anchetă, nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal și să indice pe numele cui să facă acest lucru.

„E o dovadă clară de încercare de a se implica în actul justiției. Ăștia care spuneau că vor „elibera instituțiile statului”, în realitate, le dau indicații și vor să le captureze în interese proprii. Eu chiar aș vrea să văd dacă există procurori care să dea curs acestei solicitări, pentru că ei ar trebui să cunoască legea și jurisprudența Curții Constituționale, care spune clar:

1. Comisia parlamentară nu stabilește răspunderea penală a vreunei persoane (or Slusari menționează expres că s-a comis, cică, neglijență în serviciu);

2. Sunt inadmisibile (din partea Comisiei de Anchetă) orice declarații publice prin care se aduc unor persoane concrete acuzații grave, care nu sunt probate în cadrul unor proceduri strict reglementate de lege (or Slusari, fiind președinte al Comisiei, în repetate rânduri a venit cu astfel de acuzații neprobate)”, a explicat Iurie Leancă.

Iurie Leancă susține că acțiunile lui Alexandr Slusari îl fac culpabil de abuz de poziția sa și de imixtiune în actul justiției.

„Avem noi un proverb popular tare bun și la temă: Nu săpa groapa altuia că singur vei cădea în ea. Așa-i și cu Slusari. Altfel spus, Comisia lui Slusari poate doar să creadă că a constatat existența sau inexistența unor fapte, poate să întocmească un raport cu intimile lor concluzii și să-l trimită unde vor ei și să facă ce vor ei cu el, dar în niciun caz nu pot cere inițierea unui dosar penal”, a spus fostul premier.

La câteva minute după ce a fost expediat comunicatul de presă al PPEM, deputatul alexandr Slusari a venit cu o reacție pe Facebook.

Citeste tot despre: Leancă, reacție, Slusari
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile