Logo Realitatea.md

Iurie Leancă, nou numitul vicepremier pentru integrare europeană, anunță prioritățile mandatului său

11 Ianuarie 2018, 11:25 // Actualitate

Noii membri ai guvernului Pavel Filip au depus, miercuri, jurământul, imediat după semnarea decretelor de numire de către speakerul Parlamentului. Andrian Candu deține interimatul funcției de șef al statului, după ce Curtea Constituțională l-a suspendat temporar pe președintele Igor Dodon care a refuzat în mod repetat să accepte noii membri ai executivului. Iurie Leancă este vicepremier pentru integrare europeană. Europa liberă l-a întrebat care vor fi prioritățile mandatului său.

„S-a decis separarea acestor două funcții de vicepremier și ministru de Externe și Integrare Europeană. Nu este un model absolut nou; în Ucraina și în Georgia, alte două țări din Parteneriatul Estic, care au aceleași abordări și aceleași obiective, această formulă e operată de mult timp. Motivul pentru care s-a mers în cazul nostru a fost să facem așa încât să fie o instituție cu competențe și abilități și care s-ar axa doar pe această dimensiune – implementarea Acordului de Asociere, ceea ce înseamnă reforme, monitorizarea acestor reforme acasă și comunicarea mai intensă, mai activă cu partenerii noștri europeni, fiindcă în ultimii doi ani au fost anumite carențe la această comunicare în afară și la anumite acțiuni de implementare a Acordului de Asociere. Iată acesta este motivul ca să ne focalizăm în mod special pe această dimensiune internă și externă a tot ce înseamnă relația cu Uniunea Europeană”, a declarat Iurie Leancă în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

De asemenea, Iurie Leancă spune că ”Mai multe domenii avem cu restanțe, dar s-au făcut mai mulți pași în ultima perioadă. Acum e important să fim siguri că suntem înțeleși și suntem susținuți de partenerii noștri occidentali. Iată asta va fi una din prioritățile din activitatea mea.”

Fiind întrebat dacă Republica Moldova este gata să depună o cerere de aderare la UE sau dacă va merge cu o astfel de cerere, mai ales că inițial se vorbea că pe timpul când România va deține președinția la UE să meargă Republica Moldova cu asemenea solicitare, Iurie Leancă a răspuns: „Rolul președinției… Ar fi frumos ca pe timpul președinției românești să facem acest lucru, doar că președinția rotativă a Uniunii Europene nu are capacitatea de a se impune în astfel de manieră. Oricum, deciziile se iau de țările-membre, oricum deciziile se iau în baza avizului Comisiei Europene. Deci, președinția rotativă poate să se axeze pe un subiect sau altul și sunt convins că prietenii noștri de la București vor face tot ce-i posibil ca dimensiunea estică și în mod special situația din Moldova să fie pe agenda lor, dar e mult mai complicat să-ți imaginezi că o țară președinte sau alta ar putea să schimbe lucrurile astfel încât să depui cererea și nu uitați că, din momentul în care depui cererea, de regulă, ea este examinată timp de un an, un an și jumătate. Chiar dacă o depui pe timpul președinției românești, răspunsul va veni sau nu va veni deloc, dacă va fi un aviz negativ și asta e posibil mult după ce se epuizează. Deci, nu trebuie să ne grăbim acum. E important să pregătim terenul. Acesta e obiectivul meu, cel puțin, și sunt convins că al acestei guvernări.”

Interviul integral poate fi citit pe Europa Liberă. 

CITEȘTE ȘI:

Noua formulă guvernamentală, în acțiune: Primele declarații ale noilor membri în Guvernul Filip (FOTO)

Ceremonia de învestire în funcție a celor șapte noi membri ai Guvernului Filip, în câteva imagini: Emoții și momente importante (GALERIE FOTO)

De astăzi, avem noi miniștri în Guvern. Candu a semnat decretele de numire în funcție (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.0602%
USD USD 17.7711 -0.4799%
RUB RUB 0.2704 -0.8434%
RON RON 4.0440 -0.0445%
UAH UAH 0.7243 -0.1516%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile