Logo Realitatea.md

Iurie Reniță a prezentat un document ce demonstrează că PSRM a folosit bani din offshore pentru campania electorală prezidențială din 2016 (VIDEO/DOC)

23 Octombrie 2019, 12:03 // Societate

Deputatul Blocului ACUM, Iurie Reniță, a intrat în posesia unui document întocmit de către Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție, prin care persoane din anturajul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au participat la spălare de bani în cantități extrem de mari, prin intermediul unei firme offshore din Bahamas, iar ulterior i-au utilizat pentru campania electorală prezidențială din 2016.

Astfel, deputatul Reniță a făcut o sesizare către procurorul general interimar, Dumitru Robu, prin care solicită să examineze acest raport pe care îl deține, pentru a analiza toate circumstanțele și veridicitatea informațiilor făcute publice.  

„Cer procurorului general să investigheze acţiunile ilegale de spălare de bani cu implicarea unor persoane fizice şi juridice, afiliate PSRM. Din investigaţiile Serviciului Prevenirii şi Combaterii Spălării Banilor (SPCSB), rezultă că din 2016, mai multe persoane fizice şi juridice de la noi au participat la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari cu provenienţă necunoscută, care s-au folosit în campaniile electorale ale PSRM. Solicităm să verificaţi minuţios faptele descrise în materiale şi să a întreprindeţi măsuri necesare pentru siguranţa ţării”, se arată în solicitarea făcută către procurorul general interimar. Documentul a fost semnat de trei deputați: Iurie Reniţă, Lilian Carp şi Octavian Ţîcu.

Potrivit deputatului, raportul respectiv a fost întocmit de către ofițerul SPCSB, Adrian Țurcanu, și remis către șeful acestuia, Vasile Șarco. Țurcan, precizează în raport că, în rezultatul măsurilor întreprinse și a analizei tranzacțiilor raportate de către instituțiile bancare, a fost identificată în 2016 o serie de tranzacții suspecte efectuate de către societatea „Exclusiv Media” SRL, fondatorul căreia este deputatul socialist pe atunci Corneliu Furculiță, care la data de 18 februarie  2016 a primit în conturile bancare mijloace bănești în sumă de aproximativ 1,5 milioane euro sau mai exact 33 389 067 lei, de la compania din offshore Westerby Limited, înregistrată în Bahamas.

Ulterior, pe parcursul lunii martie-aprilie 2016, mijloacele bănești au fost retrase în numerar de către directorul societății, actualul deputat PSRM, Petru Burduja, și soția fondatorului Furculiță Ludmila, în sumă de 20 774 800, având ca destinație restituirea ajutorului financiar la 11 persoane fizice de la care Exclusiv Media a împrumutat bani, iar acum le-a întors datoria - câte 500 mii lei pe persoană.

Din informațiile raportului reiese că toată suma de bani primită, aproximativ 1,5 milioane de euro, a fost utilizată pentru finanțarea campaniei electorale prezidențiale din toamna anului 2016.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3214 0.2023%
USD USD 17.5802 0.3671%
RUB RUB 0.2745 0.7709%
RON RON 4.0546 0.1655%
UAH UAH 0.7255 0.7359%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile