Logo Realitatea.md

Reniță spune cum au ajuns la el imaginile video cu Dodon, în timp ce primește „kuliokul cu bani” de la Plahotniuc

20 Mai 2020, 08:30 // Politica

Imaginile video cu discuția dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc care au ajuns la deputatul Platformei DA Iurie Reniță au fost trimise pe adresa electronică de lucru a acestuia, care i-a fost creată când a devenit parlamentar. Nu se cunoaște autorul, chiar dacă inițial se declara că ar fi de la alegătorii de pe circumscripția uninominală cu votul cărora Iurie Reniță a devenit deputat.

Foto: adevărul.ro

Deputatul spune că stick-ul de memorie pe care se aflau imaginile video a ajuns în posesia sa săptămâna trecută fără a fi însoțit de un mesaj. Astfel, acesta nu știe cine este expeditorul.

„Am văzut abordările unor politicieni, ale unor experți enciclopedici că acordă atenție acestui aspect pur tehnic și nu conținutului mesajului pe care l-am prezentat. Fiecare deputat în Parlamentul Republicii Moldova își are o lădiță poștală, unde toate documentele sunt aduse și puse acolo. Accesul este liber, nu este limitat”, a declarat Iurie Reniță în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Deputatul afirmă că a trimis o adresă Procuraturii Generale pentru a se expune pe marginea veridicității acestor imagini. Tot instituția în cauză ar trebui să se expună și pe partea aspectelor legale.

„Scopul meu nu a fost să dau o apreciere juridică, legală. De aceea, am spus că nu intenționez și nu e dreptul meu, și respect această separare a puterilor ca Procuratura să se ocupe exclusiv de aspectele legale. În ce mă privește ca politician, îmi revine această responsabilitate de a prezenta un mesaj politic. Eu voi prezenta Procuraturii demersul respectiv ca să ne clarificăm, evident că nu voi lăsa doar acea prezentare publică. Voi solicita conform Legii cu privire la statutul deputatului să verifice ca să fie respectate procedurile legale”, a adăugat deputatul.

Iurie Reniță spune că existau suficiente temeiuri politice și interes pentru a aduce în vizorul public acele imagini video. „Nu este pentru prima dată când Igor Dodon este bănuit de acte de corupție. Nu am calitatea de procuror în niciun caz. Sunt deputat, politician și diplomat, pe aceste aspecte mă expun. Dodon și Plahotniuc, și Iaralov, și alții din gașca lor coruptă nu apar pentru prima dată în acest video. Este un subiect de maximă actualitate și interes social, dar și politic”, a spus deputatul.

Amintim că, la începutul acestei săptămâni, deputatul Iurie Reniță a dat publicității un video cu o întâlnire dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc. Ultimul îi întinde o pungă, unde se presupune că ar fi bani. Primul însă spune să i-o dea lui Serghei Iaralov, mâna dreaptă a fostului lider PDM, care ar urma să o transmită altor persoane.

Se vehiculează că era vorba despre persoane din PSRM. Ieri, deputatul a mai publicat un alt video cu aceeași scenă, doar că filmată dintr-un alt unghi al încăperii unde a avut loc întrevederea, fapt ce ar demonstra că acest video nu este editat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile