Logo Realitatea.md

Iurii Topală a prins la curaj după schimbarea Guvernului! Spune că fostul ministru Brânzan ar fi amenințat angajații CFM că „vor fi urmăriţi de SUA”

19 Noiembrie 2019, 17:44 // Economie

Deși și-a anunțat demisia din proprie inițiativă în luna septembrie curent, spunând că nimeni nu trebuie să fie veșnic în funcțiile publice”după schimbarea Guvernului de la Chișinău, fostul director general al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” Iurii Topală a prins la curaj. Astfel, acesta a început a vorbi despre „ilegalităţile comise la insistenţa ministrului Brânzan” şi „dorinţa acestuia de a-şi subordona, cu orice preţ, Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova”.

Potrivit lui Topală, „ex-ministrul Brânzan a fost cel mai incompetent ministru al Economiei, iar starea economico-financiară a întreprinderii Calea Ferată din Moldova s-a înrăutăţit în rezultatul acţiunilor şi declaraţiilor iresponsabile ale acestuia”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Iurie Topală a menționat că la data de 14 august curent, şeful Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Moraru, care ar fi „un apropiat al ministrului Brânzan”, a adoptat un ordin prin care l-a numit pe „un oarecare Ivan Dragni intr-o funcție inexistentă la Î.S. „Calea Ferată din Moldova” şi anume de Prim-vice-director pentru planificare strategică”. Spre deosebire de alți vice-directori ai CFM, care aveau salarii de 10-11 mii de lei, acesta ar fi primit 15 mii de lei lunar, contrar legii salarizării.

„Această funcţie nu exista în statele de personal ale CFM, iar includerea ei putea fi efectuată la propunerea administratorului întreprinderii adresată consiliului de administraţie, care la rândul său adoptă această soluţie şi înaintează organigrama nouă spre aprobare directorului general al Agenţiei Proprietăţii Publice. Acest lucru nu s-a făcut. Or eu, în calitate de director general al întreprinderii, nu am înaintat nicio solicitare de modificare a statelor de personal şi mai cu seamă nu am solicitat crearea unei noi funcţii de vice-director, fie el şi prim”, a scris fostul director al CFM pe pagina sa.

„Aşadar, Ivan Dragni a intrat ilegal în posesia ştampilei CFM şi a efectuat activitatea operativă a întreprinderii, asumându-şi calităţi oficiale fără temei legal. Grav este că acesta a gestionat şi conturile bancare, iar la moment se înregistrează o datorie salarială de cca 50 mln lei şi o restanţă de cca 2 luni la plăţile salariale. Atrag atenția că eu am lichidat restanțele salariale, iar după venirea la cârma întreprinderii a specialiștilor lui Brânzan, salariile nu se achită”, susține Topală.

Mai mult. Atunci când Vadim Brânzan și directorul APP l-au prezentat colectivului pe Ivan Dragni, ministrul Economiei i-ar fi somat pe şefii de servicii „să i se supună”, ori, „în caz contrar domnul Brânzan personal se va ocupa de fiecare angajat în parte care va încerca să saboteze”. „Domnul Brânzan a vorbit ameninţător spunând că toţi cei care vor încălca legea vor fi urmăriţi de SUA şi că ar cădea sub incidenţa legilor federale ale Statelor Unite. Da, aşa a spus, am şi dovezi pe care le voi prezenta, dar pe toate la timpul lor”, a mai menționat fostul director al CFM în postarea sa.

Vedeți și: Directorul CFM, Iurie Topală și-a dat demisia! „Nimeni nu trebuie să fie veșnic în funcțiile publice”

Vadim Brînzan: Va fi anunțat un concurs pentru funcția de director al Căii Ferate

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.7151%
USD USD 16.6713 -0.5417%
RUB RUB 0.2261 -0.5717%
RON RON 4.0431 -0.7731%
UAH UAH 0.5999 -0.9085%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile