Logo Realitatea.md

(UPDATE) Jaful de la MAIB. A apărut o listă cu datele victimelor. Sursa: Cineva de la bancă intenționat ar fi publicat-o

26 Iulie 2019, 12:54 // Economie

UPDATE După publicarea materialului de mai jos, ne-a contactat un alt client prejudiciat și s-a plâns că a apărut în public lista tuturor victimelor în urma jafului din 6 iulie de la filiala MAIB.

„Lista conține numele noastre, numerele casetelor pe care le dețineam la MAIB, datele noastre de contact. Presupunem că cineva din bancă a scurs această informație intenționat. Este o grozăvie”, a spus cea de-a două sursă.

În acest sens, s-a făcut apel la instituțiile mediatice din țară să evite și să nu publice documentul în cauză pentru a nu cauza vreo daună persoanelor vizate.

Conducerea MAIB deomcadată nu a venit cu vreo reacție oficială despre asta.

Știrea inițială: Se fac trei săptămâni de la jaful dintr-o filială MAIB. Realitatea.md a urmărit cazul și a revenit cu un telefon către clienții prejudiciați și am aflat că unii sunt nemulțumiți față de cum se desfășoară procesul de distribuire a compensațiilor.

„Din ziua în care a avut loc jaful, noi în fiecare zi batem drumul către MAIB. Majoritatea din noi mai fac o pauză și merg la spitale, pentru că din cauza stresului am căpătat diverse. Conducerea ne-a convins să nu facem declarații pentru presă, asigurându-ne că ni se vor întoarce banii până la ultimul bănuț. 

Iată că suntem la sfârșit de lună și am aflat că nici nu au de gând să-și îndeplineasă promisiunile. Un grup de persoane care dețineau în casetă o sumă mai mică de 500.000 de lei, într-adevăr, li s-a achitat, însă celălalt grup de persoane, care deținem lucruri și bani mai mulți, a fost ignorat. Unii am primit 250.000 de lei, alții nimic...”, ne-a declarat unul din clienții prejudiciați.

„Se joacă cu noi. Ne-au promis, dar ne-au mințit. Ne-au dus de nas, spunând că-și recunosc vina. Nu au de gând să ne achite suma integrală, ne-au spus că sunt în căutarea bandiților acum. Inițial, au întocmit o cerere pe care ne dădeau de înțeles că trebuie să o semnăm. În ea, era menționat că odată ce ne dau 500.000 de lei, noi nu mai avem nicio pretenție către bancă. Noi, însă, am întocmit propria cerere pe care ei cu mare greu au semnat-o”, ne-a mai spus sursa.

Tot sursa ne-a spus că clienții MAIB prejudiciați au probe secrete care le vor scoate la iveală în cazul în care MAIB nu-și asumă responsabilitatea. Oamenii au deja autorizație pentru a organiza proteste în capitală și în curând vor ieși cu o conferință de presă în care vor oferi mai multe detalii.

Între timp, au pregătit și cereri pentru a da în judecată MAIB.

Realitatea.md a solicitat informații de la conducerea MAIB despre etapa la care se află compensarea clienților prejudiciați în urma jafului din 6 iulie 2019; dacă oamenii legii au stabilit noi circumstanțe; câte cereri de compensare au fost depuse. Iată ce răspuns am primit:

Reprezentanții Serviciului de presă al Inspectoratului General al Poliției ne-au explicat că, în prezent, continuă să fie investigate circumstanțele comiterii acestui jaf și, pentru moment, nu sunt date care pot fi făcute publice.

La același subiect:

O bancă comercială din Chișinău a fost jefuită noaptea trecută

Ce spune MAIB după ce s-au furat bani de la o filială de-a sa

Poliția: MAIB nu a luat măsurile de securitate necesare pentru prevenirea furtului

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5304 0.7267%
USD USD 17.3188 0.3296%
RUB RUB 0.2408 -0.7420%
RON RON 4.0356 0.6811%
UAH UAH 0.6434 1.2431%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile