Logo Realitatea.md

Japonia va oferi surse financiare Republicii Moldova pentru modernizarea agriculturii și digitizarea Bibliotecii Naționale

29 Iunie 2020, 13:04 // Economie

Astăzi au fost semnate două acorduri între Guvernul R. Moldova și Guvernul Japoniei. Țara noastră va beneficia de un împrumut destinat modernizării tehnicii și a echipamentului agricol, dar și de un grant pentru digitizarea publicațiilor Bibliotecii Naționale.

Acordul de împrumut prevede un credit concesional pentru achiziționare tehnicii agricole în valoare de 18,7 milioane de dolari pentru o perioadă de 40 de ani, cu o rată anuală a dobânzii cu 0,1% și o perioadă de grație de 12 ani.

„În pofida dificultăților cauzate de pandemie aș vrea să menționez cu toată responsabilitatea că negocierile dintre ambele echipe de experți au decurs conform unui program prestabilit în termeni optimi.

La sfârșitul lunii februarie, la Chișinău s-a aflat o misiune a Agenției japoneze pentru cooperare internațională. Negocierile s-au finalizat cu succes, fiind încheiate cu procedurile interne necesare pentru semnarea documentelor

Împrumutul japonez vine într-o perioadă foarte dificilă pentru agricultori și constituie un sprijin real în achiziționarea tehnicii agricole și a echipamentului agricol”, a spus ministrul de Externe, Oleg Țulea.

„În momentul de față, în RM ne aflăm într-o situație dificilă creată de pandemie și condițiile meteorologice nefavorabile. Dorim ca tehnica agricolă performantă achiziționată prin această asistență să fie utilizată într-o manieră cea mai eficientă de către fermierii din țară”, a declarat ambasadorul Japoniei, Katayama Yoshihiro.

Grantul de 409 mii de dolari este destinat Centrului de digitizare în cadrul Bibliotecii Naționale.

„Dorim să contribuim la rezervarea patrimioniului cultural care este atât de bogat. Japonia va oferi o donație pentru procurarea unor sistem de echipamente și soluții tehnice pentru digitalizarea fondului bibliotecii naționale și altor instituții de profil. Așteptăm ca generațiile viitoare să aibă acces la nenumărate opere create de-a lungul secolelor”, a spus ambasadorul Japoniei, Katayama Yoshihiro.

Ministrul de Externe și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul nipon oferit pe timp de pandemie și a ținut să menționeze că Guvernul Japoniei a decis sa ofere asistență suplimentara sub forma unui grant în valoare de 1 milion de dolari în cadrul programului economic și social.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile