Logo Realitatea.md

Johannes Hahn, comisar european, cu un mesaj către conducerea Republicii Moldova în cazul cetățenilor turci

07 Septembrie 2018, 11:52 // Politica

Comisarul european, Johannes Hahn, a venit cu o reacție pe una din rețelele de socializare în cazul cetățenilor turci vizați în operațiunea Serviciului de Informare și Securitate (SIS) din Republica Moldova.

Oficialul a declarat că se așteaptă că guvernul și autoritățile din țară vor respecta statul de drept și toate procedurile judiciare.

Totodată, șapte eurodeputați au trimis o scrisoare adresată șeful statului Igor Dodon și premierului Pavel Filip prin care solicită eliberarea cetățenilor și investigarea cazului.

Amintim că președintele Parlamentului, Andrian Candu, a cerut conducerii comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, condusă de Eugen Carpov și subcomisiei pentru control parlamentar asupra SIS și să organizeze audieri cu invitarea conducerii Serviciului.

Potrivit informației SIS, șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. În prealabil, au fost făcute evaluări minuțioase, iar deciziile luate au avut ca scop asigurarea securității naţionale.

CITEȘTE ȘI:

Precizare SIS privind operațiunea antitero: „Persoanele nu au fost reținute, ci doar expulzate”

Nicolae Eșanu despre expulzarea cetățenilor turci: „Sper că în mapele SIS există documente solide care justifică acest lucru”

Ghilețchi cere explicații de la SIS: „Straniu că 25 de ani, acești cetățeni străini au activat aici fără a fi avertizați sau învinuiți de activități ilegale”

Dodon, după operațiunea SIS: „Au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”

Filip a cerut Ministerului Educației să se asigure că procesul de învățământ în liceul în care activau cei șapte cetățeni turci expulzați nu este afectat

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile