Logo Realitatea.md

Johannes Hahn, despre invalidarea alegerilor din Chișinău: Decizia juridică ar putea fi în regulă, dar orice lege poate fi schimbată de Parlament

27 Iunie 2018, 20:38 // Actualitate

Decizia juridică de a invalida rezultatele alegerilor locale din municipiul Chișinău ar putea fi în regulă, dar orice lege poate fi schimbată de Parlament. Este declarația făcută de către comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn pentru corespondentul Radio Europa Liberăla Bruxelles, Rikard Jozwiak, care l-a întrebat pe comisarul Hahn dacă Uniunea Europeană, care predică separația puterilor, cere politicienilor moldoveni să anuleze o decizie a justiției. Potrivit lui Hahn, problema principală s-ar regăsi în prevederea legală din Codul Electoral care interzice îndemnul la vot.

Foto: setaliste.com.mk

Comisarul european Hahn a spus că a chema oamenii la vot este o pornire firească și sănătoasă a politicienilor și a amintit, în treacăt, că prevederea din Codul Electoral invocată pentru invalidarea alegerilor de la Chișinău nu a mai fost folosită la nici un alt scrutin moldovean, în trecut, ceea ce – a spus comisarul – „poate da de gândit”.

„Dacă s-a luat, în baza acestei prevederi, decizia juridică, ar putea fi în regulă, așa că problema noastră este prevederea din lege care a fost folosită”, a spus Hahn.

Întrebat cum se poate schimba prevederea, Hahn ne-a spus că orice lege poate fi schimbată, în Parlament.

Johannes Hahn a mai spus că Uniunea Europeană respectă domnia legii atunci când este sigură că ea există cu adevărat, iar el nu este convins 100% că așa stau lucrurile în Moldova. Comisarul european a precizat că ceea ce provoacă la Bruxelles îngrijorare este ceea ce a numit „existența unui paragraf” care ar interzice politicienilor, candidaților moldoveni, ca în ziua alegerilor să motiveze sau să mobilizeze oamenii să iasă la vot.

În privința asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova, comisarul european a spus că situația va fi analizată la Bruxelles, alături de chestiunea mai veche a schimbării sistemului de vot în Moldova, așadar în cadrul unui „pachet de chestiuni”.

Amintim că tot astăzi, într-un document dat publicității astăzi, 27 iunie, înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini și Comisarului european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn au menționat că ”decizia netransparentă a alegerilor primăriei de la Chișinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiție a Moldovei în seara zilei de 25 iunie, privează locuitorii mun. Chișinău de primarul ales în mod democratic Andrei Năstase, care a obținut o majoritate clară la scrutinul din 3 iunie”.

Realitatea.md menționează că zilele trecute, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut decizia primelor două instanțe (Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel), prin care nu s-a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. Decizia a trezit nemulțumiri în rândurile societății și inclusiv a liderilor din opoziție (PAS, PPDA, PLDM, PL). De asemenea, îngrijorarea și-au exprimat-o și corpurile diplomatice acreditate la Chișinău privind această hotărâre.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3163 0.0000%
USD USD 17.9679 0.0000%
RUB RUB 0.2326 0.0000%
RON RON 4.3341 0.0000%
UAH UAH 0.6437 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile