Logo Realitatea.md

Judecătoarea de instrucție care a blocat dosarul de învinuire a ex-președintei CD al Victoriabank riscă să fie trasă la răspundere

13 Noiembrie 2020, 10:43 // Economie

Procuratura Anticorupție a depus vineri, 13 noiembrie, recurs împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, după ce a anulat ordonanța procurorului de disjungere a dosarului în privința fostei președinte a Comitetului de Direcție al Victoriabank, Natalia Politov-Cangaș. Procuratura Anticorupție consideră că, prin această decizie, judecătoarea de instrucție, Cristina Cheptea, a acționat în afara competențelor atribuite prin lege și, prin urmare, este neîntemeiată.

Foto: zdg.md

Dosarul disjuns, în care ex-președinta este învinuită pentru două capete de acuzare, urma să ajungă în instanța de judecată încă acum două luni, după ce procurorii au acumulat suficiente probe pentru a o deferi justiției.

Procuratura consideră că prin decizia adoptată, judecătoarea ar fi urmărit scopul „scăpării” învinuitei de răspundere penală, motiv pentru care instituția examinează posibilitatea tragerii magistratei la răspundere.

Acum două luni, Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală în dosarul privind implicarea în „furtul miliardului” a unei bănci comerciale. Rechizitoriul procurorilor, care cuprinde 40 de volume ale cauzei penale, vizează atât instituția bancară, în calitate de persoană juridică - învinuită de spălare de bani, cât și fosta președintă a Comitetului de Direcție al acestei bănci, acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale.

Tot atunci, figuranții pe dosar au fost informați despre terminarea urmăririi penale.

Fosta președintă a Comitetului de Direcție al băncii este cercetată în libertate, după ce încă în luna martie curent, aceiași instanță de judecată a respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a persoanei învinuite.

Dosarul de învinuire a ex-președintelui CD al Victoriabank, Natalia Politov-Cangaș, blocat de Judecătoria Chișinău. PG: „Este o premieră”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1931 0.7076%
USD USD 17.5695 0.5413%
RUB RUB 0.2383 1.1031%
RON RON 4.3455 0.6578%
UAH UAH 0.6315 1.2344%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile