Logo Realitatea.md

Judecătoarea Maria Tertea, suspendată din funcție. Află motivul

31 Martie 2021, 10:22 // Actualitate

Maria Tertea, magistrata de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a fost suspendată din funcție. Decizia a fost luată de către Consiliul Superior al Magistraturii ca urmare a unui demers al Procuraturii Anticorupție. Acesta va fi suspendată din funcție până la rămânerea definitivă a hotărârii în cauza penală în care este vizat.

„Demersul Procuraturii a fost motivat de faptul că, activând în continuare în funcția de judecător, ar putea să împiedice la stabilirea adevărului în cadrul urmăririi penale şi ar putea influenta negativ imaginea justiției, inducând dubii privind gradul de integritate al sistemului judecătoresc.” se arată în comunicatul Procuraturii Generale.
 
Magistratul a fost reţinut în flagrant, acum o săptămână, într-un dosar pornit de Procurorul General, în baza unor informații, potrivit cărora, acesta ar fi pretins 16 mii de dolari SUA de la conducătorul unui agent economic pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un litigiu civil.
 
„În cadrul acțiunilor de urmărire penală, procurorii de comun cu CNA, au documentat acțiunile ilicite ale judecătorului, acesta fiind reținut și învinuit de primirea a 11 mii de dolari SUA din suma inițial pretinsă. Chiar dacă procurorii au cerut arestarea celor doi pentru o lună, la finele săptămânii trecute, sediul Central al Judecătoriei Hâncești l-a plasat pe conducătorul agentului economic - în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar magistratul care ar fi primit mită - a fost liberat provizoriu sub control judiciar pentru 60 de zile.” precizează PG.
 
Procuratura a contestat încheierile Judecătoriei Hâncești, sediul Central, insistând pe cercetarea celor doi în arest preventiv, iar Curtea de Apel Chișinău urmând să se pronunțe mâine pe acest caz.
 
Urmărirea penală continuă, iar procuratura va reveni cu detalii suplimentar.

Amintim că Maria Tertea a fost numită în funcția de judecător în martie 2011. În decembrie 2017, pe numele magistratei a fost intentat un dosar penal, fiind învinuită că a tăinuit din declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2016 sume mari de bani pe care le datora unor creditori. La mai puțin de două luni de la pornire, dosarul a fost clasat.

CITEȘTE ȘI:

Judecătoarea Maria Tertea, reținută în flagrant pentru trafic de influență, a fost pusă sub învinuire

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3706 0.2557%
USD USD 17.8774 -0.1095%
RUB RUB 0.2359 1.8566%
RON RON 4.3404 0.1847%
UAH UAH 0.6396 -0.1717%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile