Logo Realitatea.md

Judecătoria din Kiev a anulat decizia de extrădare a lui Platon. Avocații omului de afaceri susțin că acesta trebuie „returnat” în Ucraina

21 Noiembrie 2019, 17:45 // Societate

Apărarea omului de afaceri Veaceslav Platon, condamnat în Moldova la 25 de ani de închisoare pentru fraudă în special la scară largă, susține că toate deciziile judecătorești împotriva lui Platon ar trebui anulate, iar Platon însuși trebuie „returnat” în Ucraina. Avocații au ajuns la astfel de concluzii, după ce instanța de la Kiev din 21 noiembrie a anulat extrădarea lui Platon în Moldova acum trei ani.

Pe 21 noiembrie, instanța din Kiev a confirmat plângerea avocaților unui cetățean al Ucrainei, Veaceslav Kobalev (Platon) și a anulat ordinul procurorului general al Ucrainei de extrădare a lui Platon, semnat la 29 august 2016. Decizia nu poate fi atacată în altă instanță superioară, scrie newsmaker.md.

Potrivit avocatului lui Platon, decizia instanței din Kiev obligă într-o oarecere măsură ca toate sentințele înaintate lui Veaceslav Platon de instanțele din Moldova să fie anulate, deoarece ordinul de extrădare a fost anulat și extrădarea a fost declarată ilegală, iar ancheta ar trebui să revină la stadiul inițial.

Avocatul ucrainean al lui Platon, Evgheni Grushovets, într-un interviu pentru sursa citată a declarat că Platon ar trebui să fie returnat în Ucraina. „Toate deciziile de a atrage în calitate de acuzat trebuie anulate. Conform legii, atunci când o țară extrădează o persoană într-un alt stat, în orice caz penal nou, țara care solicită extrădarea trebuie să se prezinte la parchetul general, în cazul nostru Ucraina, și să obțină consimțământul pentru a fi adus în calitate de acuzat și trimis în instanță ", a spus avocatul.

El a explicat că Ucraina și-a dat acordul pentru urmărirea penală a lui Platon pe baza deciziei de extrădare, care acum este declarată ilegală. Grushovets a amintit că Platon a fost lipsit de posibilitatea de a contesta decizia privind extrădarea în termen de 10 zile, astfel cum este prevăzut de lege, și abia după trei ani și jumătate „a putut să facă dreptate”.

Acum, avocații lui Platon trebuie să decidă cum să procedeze mai departe în domeniul juridic din Moldova. Decizia de motivare a instanței din Ucraina va fi prezentată pe 25 noiembrie.

Avocații lui Platon susțin că, Platon ar trebui trimis mai întâi înapoi în Ucraina, iar după aceasta, dacă autoritățile moldovenești vor solicita extrădarea lui acest lucru poate avea loc, conform noii decizii luată de instanța din Ucraina.

Amintim că Veaceslav Platon a fost extradat în Moldova la 29 august 2016, unde a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în două cazuri de fraudă, în special de mare anvergură. În prezent, instanța de la Chișinău are în vedere cel de-al treilea dosar penal împotriva lui Platon, tot pentru acuzații de fraudă la scară deosebit de mare.

În timpul audierilor judecătorești, omul de afaceri a declarat în repetate rânduri că toate cauzele împotriva lui au fost fabricate și extrădarea lui a fost ilegală și coordonată inclusiv de către ex-președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Platon susține că, Poroșenko „l-a vândut” lui Vladimir Plahotniuc „ca un sclav pe piață pentru 3 milioane de dolari”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile