Logo Realitatea.md

Judecătorii, rezervați vizavi de reforma salarizării. Secretar de stat de la Finanțe: Nu pot rămâne nicicum în legea lor „specială”

06 Noiembrie 2018, 14:50 // Societate

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au avizat negativ proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Aceștia au spus că optează pentru legea specială privind salarizarea judecătorilor și procurorilor. În caz contrar, vor pleda pentru introducerea unor modificări și noțiuni de concretizare.

În replică, Ion Chicu, secretar de stat al Ministerului Finanțelor, a precizat că se încearcă inducerea în eroare și că judecătorii nu vor putea rămâne nicidecum la „legea lor specială”.

„Acest proiect a stârnit discuții foarte aprinse în rândul judecătorilor și al societății civile. Am discutat și am ajuns la concluzia că trebuie să fie menținută legea specială privind salarizarea judecătorilor și procurorilor. Dacă nu vom fi susținuți în acest aspect, avem propunerile noastre privind introducerea unor modificări și concretizări”, a declarat raportorul Nina Cernat, membră a CSM. 

În aceeași ordine de idei și președintele CSM, Victor Micu, a completat-o, făcând referire la faptul că proiectul ar prevede diminuarea salariilor, eliminarea premiilor și asistenței materiale: „Dacă te uiți, salariile parcă s-au majorat, dar atunci când calculezi pe 12 luni, ieși în minus. Trebuie să luăm atitudine, pentru că proiectul este spre finalizare”.

Tot el a dat de înțeles că cererile de demisie în lanț de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au la bază acest motiv. Judecătorii cu o activitatea îndelungată pleacă din sistem pentru a le fi calculată pensie în funcție de salariul pe care l-au avut. 

CSM a acceptat cererile de demisie a 7 judecători, printre care 5 de la CSJ cu o experiență de peste 30 de ani

După ședința CSM, Ion Chicu, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor a venit cu o replică pe contul său de pe una din rețelele de socializare: „Regret că se încearcă inducerea în eroare... Nu vor avea loc diminuări de salarii a angajaților acestui domeniu. E adevărat - nu vor avea nici majorări la această etapă, dar dacă vom continua cu sistemul vechi, mă tem că nici salariile pe care le primește societatea acum nu vor fi în stare să le adune din contribuții și să le plătească justiției... Nu pot rămâne nicicum la legea lor „specială”. Or, aceasta dă peste cap reforma”.

Realitatea.md amintește că despre noua reforma a anunțat liderul PD, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit politicianului, bugetarii vor beneficia de la 1 decembrie 2018, de salarii majorate cu 20, 50 și chiar 90 %. Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul de lege și l-a supus consultărilor publice. (Vezi doc).

CITEȘTE ȘI:

Pavel Filip, despre reforma salarizării: Nu este o lege simplă despre majorare de salariu – este o lege care vine să facă ordine în sistemul de salarizare bugetar

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8548 -0.6599%
USD USD 17.6904 -0.3504%
RUB RUB 0.2817 0.0710%
RON RON 4.1950 -0.6913%
UAH UAH 0.6848 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile