Logo Realitatea.md

Judecătorii atenționează asupra modificărilor care se vor a fi făcute la pensia lor specială

25 Februarie 2020, 12:11 // Actualitate

Asociația Judecătorilor din Moldova (AJM) a scris o opinie despre proiectele de lege ce vizează pensia specială a judecătorilor. Potrivit acesteia, consecințele lor vor fi subminarea independenței justiției.

„În primul rând, la elaborarea Proiectelor nu a fost solicitată sub nici o formă opinia corpului judecătoresc. În acord cu practicile și standardele internaționale, considerăm că orice proiect de act normativ care vizează restrângerea sau orice altă limitare a garanțiilor independenței puterii judecătorești urmează a fi elaborat cu participarea reprezentanților corpului judecătoresc”, scrie în opinia AJM.

Totodată, AJM mai atenționează despre faptul că anularea componentelor dreptului special la pensie al judecătorilor nu sunt corelate cu limitările, incompatibilitățile și riscurile profesionale ale judecătorilor. 

„Impactul Proiectelor va crea în mod artificial dependențe justiției față de Guvern și politic, fapt ce implică riscuri foarte grave. Principiul separației puterilor în stat impune stabilitatea financiară a ramurii judecătorești în scopul evitării oricăror posibilități de imixtiune în înfăptuirea justiției, or ramura judecătorească nu are nici o pîrghie pentru a influența în mod determinant gestionarea finanțelor publice”, scrie în aceeași opinie.

Opinia integrală poate fi citită mai jos. Documentul a fost transmis în adresa Parlamentului, Guvernului, Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție, Curților de Apel și tuturor judecătoriilor. 

Amintim că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a propus modificarea legislației privind pensiile, astfel încât să fie eliminate o serie de prevederi ce oferă judecătorilor și procurorilor.

În fapt, va fi exclusă posibilitatea recalculării pensiilor ţinându-se cont de mărimea salariului lunar al judecătorului în exerciţiu. Astfel, pensia magistraților ar putea să fie indexată de două ori pe an, la 1 aprilie și 1 octombrie, așa cum se întâmplă în cazul tuturor pensionarilor. Cât privind procurorii, Ministerul a propus ca pensiile pentru vechime în muncă aflate în plată şi stabilite până la data de 01.01.2018 să nu se recalculează reieşind din majorarea generală a salariului procurorului în exerciţiu.

Scopul proiectului, spun autorii, constă „în vederea respectării principiilor care stau la baza sistemului public de pensii – principiul echității și contributivității”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9118 0.6867%
USD USD 18.0877 0.2389%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.1184 0.6599%
UAH UAH 0.6461 0.8743%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile