Logo Realitatea.md

Judecătorii ruși au aplicat sechestru de 500 mln de ruble pe bunurile moldovencei Carina Țurcan, acuzată de spionaj la Moscova

17 Noiembrie 2019, 11:29 // Societate

Autoritățile ruse au aplicat sechestru în valoare de 451 de milioane de ruble pe bunurile fostei membre a conducerii companiei „Inter RAO”, Carina Țurcan, originară din Republica Moldova, acuzată de spionaj în favoarea României, transmite Tass.ru.

Foto: rbc.ru

Banii pe care a fost pus sechestru au fost extrași de la domiciliul acuzatei și din safeurile individuale. Anterior, aceeași instanță a dat curs a trei demersuri depuse de Serviciul Federal de Securitate prin care s-a solicitat aplicarea sechestrului pe trei conturi bancare ce aparțin Carinei Țurcan, unde s-au aflat peste 500 de milioane de ruble. Astfel, în total a fost aplicat sechestru pe circa un miliard de ruble.

Amintim că, Carina Ţurcan, originară din Republica Moldova şi fostă membră a Consiliului de administraţie al companiei ruse Inter RAO, a fost arestată pe 15 iunie în Federaţia Rusă sub acuzaţia de spionaj în favoarea României şi riscă până la 20 de ani de închisoare. Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse o suspectează că ar fi transmis informaţii cu caracter confidenţial serviciilor speciale din România.

Datele anchetei arată că, în aprilie 2015, Carina Ţurcan, a obţinut versiunea electronică a proiectului unui document elaborat de Ministerul rus al Energeticii privind unele aspecte ale activităţii unor companii pe plan internaţional. Potrivit acuzării, în septembrie 2015 ea a transmis acest document unui serviciu de informaţii din Republica Moldova.

În presă au apărut informații precum că, Ţurcan  ar deţine cetăţeniile română, rusă şi moldovenească, însă Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, a specificat că ea nu mai este cetăţean al Moldovei din 2016.

Realitatea.md amintește că pe 19 iunie, Carina Țurcan, unul dintre membrii Consiliului de directori ai companiei RAO EES, originară din Republica Moldova, a fost arestată la Moscova. Femeia, care este cetățeană a Federației Ruse,  este bănuită că ar face spionaj în favoarea României.

CITEȘTE ȘI:

Termocentrala de la Cuciurgan, cuvânt-cheie în dosarul „Țurcan”. Au apărut noi scurgeri de informații!

Carina Țurcan, acuzată de spionaj în Rusia, despre momentul reținerii și condițiile de detenție: „Nimeni nu-mi spune ce informație și cui i-am transmis!”

Cazul presupusei spioane: FSB a stabilit ce informații ar fi livrat Carina Țurcan

Ministerul Afacerilor Externe din România reacționează în cazul presupusei spioane: Suntem pregătiţi să...

Carina Țurcan, bănuită de spionaj în favoarea României, s-a născut în Republica Moldova, dar nu este cetățeană a țării

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3895 -0.2285%
USD USD 17.2619 0.2014%
RUB RUB 0.2426 -0.8987%
RON RON 4.0083 -0.3034%
UAH UAH 0.6355 0.2840%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile